126 υποθέσεις έχουν εκδικαστεί, 14 δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώπιον του οποίου θα προσαχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Ράτκο Μλάντιτς έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εναντίον 126 κατηγορούμενων από την ίδρυσή του το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη:

- κατηγορίες έχουν διατυπωθεί εναντίον 161 ατόμων. Μετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, μόνο ένας διαφεύγει, ο Γκόραν Χάτζιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα (νότια Κροατία).

- από τους 126 κατηγορούμενους,
των οποίων οι δίκες έχουν ολοκληρωθεί, οι 64 καταδικάστηκαν, οι 13 απαλλάχθηκαν, οι 13 παραπέμφθηκαν ενώπιον εθνικών δικαστηρίων, οι 16 πέθαναν πριν από την ετυμηγορία και σε είκοσι από αυτούς οι κατηγορίες εναντίον τους αποσύρθηκαν.

- 16 από αυτούς που καταδικάστηκαν, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία έφεσης.

- 14 κατηγορούμενοι δικάζονται αυτήν την στιγμή.

Η δίκη του στρατηγού του σερβοβόσνιου στρατηγού Ζντράβκο Τόλιμιρ, που κατηγορείται για γενοκτονία για τον ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου 2010.

Η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς άρχισε στις 26 Οκτωβρίου 2009 και μέχρι τώρα έχουν καταθέσεις 71 από του περίπου 410 μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής.

- Τέσσερις έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Ο σερβοβόσνιος Στάνισλαβ Γκάλιτς, πρώην στρατηγός που διέταξε την πολιορκία του Σαράγεβο είδε την ποινή 20ετούς κάθειρξης που του είχε επιβληθεί αρχικά να μετατρέπεται σε ισόβια, μετά την έφεση που είχε καταθέσει.

Στη διαδικασία της έφεσης βρίσκονται οι υποθέσεις του σερβοβόσνιου Μίλαν Λούκιτς, του αντισυνταγματάρχη των Σέρβων της Βοσνίας (VRS) Βούγιαντιν Πόποβιτς και του πρώην συνταγματάρχη των VRS Λιούμπισα Μπέαρα.

- Εξι από τους κατηγορούμενους πέθαναν αφού μεταφέρθηκαν στη Χάγη, ανάμεσά τους και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2001 στο Βελιγράδι και η δίκη του άρχισε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Ο Μιλόσεβιτς πέθανε στις 11 Μαρτίου του 2006.

- Οι τελευταίοι που καταδικάστηκαν από το δικαστήριο είναι οι Κροάτες πρώην στρατηγοί Αντε Γκοντόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, στους οποίους επιβλήθηκαν, στις 15 Απριλίου, ποινές κάθειρξης 24 και 18 χρόνια αντίστοιχα. Και οι δύο έχουν καταθέσει έφεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα