Ο Τζον Κέρι προειδοποιεί το καθεστώς της Β.Κορέας

Μετά την Κίνα και την Νότιο Κορέα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Τόκιο κλείνοντας την περιοδεία του στην περιοχή με στόχο να ισχυροποιήσει την στήριξη εναντίον της Βορείου Κορέας και να διαβεβαιώσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον ενώπιον των απειλών της Πιόνγιανγκ. Τη Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Βόρειο Κορέα για τον «εορτασμό» των Κιμ, με τις τελετές για τα γενέθλια του «αιώνιου ηγέτη» Κιμ Ιλ-Σουνγκ -ημέρα για παρελάσεις και ευκαιρία για
επίδειξη δύναμης.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να συναντήσει τον ομόλογό Φούμιο Κισίντα σε αυτόν τον τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, μετά τη Σεούλ και το Πεκίνο.

Παράλληλα, η Βόρειος Κορέα απορρίπτει ως «πονηρό τέχνασμα» την πρόσκληση της Σεούλ σε διάλογο για την (αποκλεισμένη) βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ.

Αξιωματούχος αρμόδιος για τις διακορεατικές σχέσεις είχε καλέσει την Πέμπτη την Πιονγκγιάνγκ να «προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για το Καεσόνγκ. Την Κυριακή, η πρόταση απορρίφθηκε ως «τέχνασμα» από ανώτερο αξιωματoύχο της Επιτροπής του Βορρά για ειρηνική ενοποίηση της Κορέας, σε συνέντευξή του στο βορειοκοεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Αν ο Νότος θέλει πράγματι να αρχίσει διαπραγματεύσεις ... θα πρέπει να αφήσει την τακτική αντιπαράθεσης που τηρεί» είπε ο αξιωματούχος.

Το Σάββατο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει από τις κινεζικές αρχές να υψώσουν τον τόνο στον βορειοκορεάτη σύμμαχο τους, λέγοντας πως οι ώρες είναι «κρίσιμες».

Η Πιόνγιανγκ απείλησε με πυρηνική επίθεση την Ιαπωνία, το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ανάπτυξη από το Τόκιο αντιπυραυλικών συστοιχιών και την εντολή στον στρατό να καταστραφεί όποιος βορειοκορεατικός πύραυλος απειλήσει το ιαπωνικό έδαφος.

Στην κινεζική πρωτεύουσα ο Κέρι είχε επαφές με τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ αργότερα έγινε δεκτός σε δείπνο από τον σύμβουλο του κράτους Γιανγκ Τζιεσί, τον πλέον ανώτερο αξιωματούχο αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Κίνας.

«Η δραστική αντιμετώπιση του πυρηνικού προβλήματος στην Κορέα είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών» δήλωσε ο Γιανγκ και δεσμεύτηκε το Πεκίνο να συνεργαστεί για το στόχο αυτό με άλλες χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει μαζί να λάβουν μέτρα για να επιτύχουν το στόχο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου» είπε ο Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι θέλει να εξασφαλίσει πως οι δεσμεύσεις που δόθηκαν το Σάββατο, που ήταν μια «ημέρα εξαιρετικά θετική και εποικοδομητική πέραν των προσδοκιών του, δεν είναι μόνο ρητορική αλλά πραγματική πολιτική», λέγοντας επίσης πως θα κάνει «πολλά ταξίδια» στο Πεκίνο.

***

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να επιτρέψουν να έχει πυρηνικά η Βόρειος Κορέα», είπε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισία μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο Τόκιο. Η Ουάσινγκτον, είπε από την πλευρά του ο Κέρι, «προτιμά» την οδό της διαπραγμάτευσης.

Μετά την Κίνα και την Νότιο Κορέα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πήγε την Κυριακή στο Τόκιο κλείνοντας την περιοδεία του στην περιοχή με στόχο να ισχυροποιήσει την στήριξη εναντίον της Βορείου Κορέας και να διαβεβαιώσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον ενώπιον των απειλών της Πιόνγιανγκ.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Κέρι, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν μπορούν να επιτρέψουν στη Βόρειο Κορέα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα».

Η Πιόνγιανγκ, είπε ο Κισία, πρέπει «να εγκαταλείψει την προκλητική της στάση».

Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι είπε ότι η Ουάσιγνκτον «προτιμά» την οδό της διαπραγμάτευσης με τη Βόρειο Κορέα. Τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι «προσηλωμένες στην ασφάλεια της Ιαπωνίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα