Ο διευθυντής πρέπει να γνωρίζει τα ευρωπαϊκά προβλήματα

Η γνώση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί ένα χρήσιμο προσόν που κάθε υποψήφιος διάδοχος του Ντομινίκ Στρος Καν στην διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα όφειλε να έχει, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ζητήματα οικονομίας και νομισματικής πολιτικής Όλι Ρεν.

«Είναι ουσιώδες ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ να επιλεγεί βάσει προσόντων και ικανοτήτων», είπε ο Ρεν σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο. «Θα αποτελούσε
σημαντικό προσόν του ατόμου το οποίο θα επιλεγεί για τη θέση η γνώση της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ο Ρεν είπε ακόμα ότι η ορμή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί. «Έχουμε μια κούραση ενός είδους στην κεντρική και στη βόρεια Ευρώπη, στη Γερμανία και στη Φινλανδία και στην Ολλανδία, όσον αφορά τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε. «Κι έχουμε ένα ορισμένο είδος κούρασης όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως είδαμε πρόσφατα στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ θα αποτελούσε «ένα φανταστικό υποψήφιο» διάδοχο του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Νούτ Βέλινκ.

«Γνωρίζω ένα φανταστικό υποψήφιο κι είναι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ», είπε ο κ. Βέλινκ σε μια εκπομπή της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης. «Εάν έφευγε από την ΕΚΤ, θα μπορούσε να πάει στο ΔΝΤ, ούτως ώστε να διαδεχθεί (τον Στρος Καν)».

«Σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για την παγκόσμια οικονομία. . . το ΔΝΤ δεν έχει γενικό διευθυντή», είπε ο Βέλινκ. «Θα ήταν εύλογο να βρεθεί μια λύση».

«Η προβληματική του ΔΝΤ είναι αυτή τη στιγμή πάνω απ' όλα μια ευρωπαϊκή προβληματική: φρονώ ότι θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό το να αναλάβει εκ νέου την διεύθυνση του ΔΝΤ ένας ευρωπαίος», υποστήριξε ο Βέλινκ, προσθέτοντας ότι ο κ. Τρισέ «γνωρίζει όλα τα (οικονομικά) προβλήματα της Ευρώπης».

Από την πλευρά του και ο Βινς Κέιμπλ, υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, δήλωσε ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει καλά τα προβλήματα της ευρωζώνης. Πάντως απέφυγε να εκφραστεί σαφώς σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα του συμπατριώτη του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

«Νομίζω ότι το να προωθούμε τους εθνικούς υποψηφίους. . . μάλλον δεν αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο για να επιλυθεί» το ζήτημα της εξεύρεσης του επόμενου επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Κέιμπλ, μέλος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

«Το ΔΝΤ αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Απαιτείται να αναλάβει κάποιος αποτελεσματικός και σεβαστός, ειδικά κάποιος ο οποίος να αντιλαμβάνεται τα εσωτερικά προβλήματα της ευρωζώνης. Αυτή θα είναι πιθανώς η περιοχή από όπου θα αναδειχθεί ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ», πρόσθεσε ο κ. Κέιμπλ.

Ο Μπράουν, πρωθυπουργός των Εργατικών από το 2007 ως το 2010, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός Οικονομίας από το 1997 ως το 2007.

Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (Κ
Keywords
Τυχαία Θέματα