Ο Λίμπερμαν δήλωσε αντίθετος στην εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε αντίθετος στην εκεχειρία με την ισλαμιστική Χαμάς ύστερα από αρκετές ημέρες σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ πρέπει να προκαλέσει την πτώση του κινήματος αυτού στο παλαιστινιακό έδαφος.

"Ο στόχος που ορίσαμε για την αποκατάσταση της ηρεμίας είναι ένα σοβαρό λάθος, καθώς αυτό θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανασυγκροτηθεί στο πρότυπο της Χεζμπολάχ" του Λιβάνου,
δήλωσε ο Λίμπερμαν στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

"Ο στόχος πρέπει να είναι η κατάρρευση της εξουσίας της Χαμάς. Η επιστροφή στην ηρεμία ισοδυναμεί με την αποδοχή ενός πολέμου φθοράς κατά τον οποίο η Χαμάς ορίζει πότε θα υπάρχει ηρεμία και πότε θα αναζωπυρώνεται το μέτωπο", πρόσθεσε ο Λίμπερμαν που ηγείται του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτενού.

"Με το ρυθμό αυτό οι ρουκέτες θα φθάσουν στο Τελ Αβίβ", είπε ο σκληροπυρηνικός Λίμπερμαν.

Μια εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ τηρείται από χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας όπου κανένας Παλαιστίνιος δεν σκοτώθηκε για πρώτη φορά από την περασμένη Πέμπτη και όπου ο αριθμός των παλαιστινιακών ρουκετών που ερρίφθησαν στο ισραηλινό έδαφος μειώθηκε σημαντικά.

Το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δήλωσαν την Κυριακή ότι προτίθενται να θέσουν τέρμα στη μεταξύ τους σύγκρουση, με την προϋπόθεση ότι η κάθε πλευρά θα τηρήσει την εκεχειρία, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι και την Αίγυπτο να εντείνουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες για να σταματήσει η βία.

Καμιά ισραηλινή επιδρομή δεν πραγματοποιήθηκε χθες και μόνο δέκα ρουκέτες ερρίφθησαν στο νότιο Ισραήλ μετά τον θάνατο 19 Παλαιστινίων -- εκ των οποίων οι μισοί ήταν άμαχοι -- και τη ρίψη τουλάχιστον 140 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στην πλέον αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το τέλος της ισραηλινής επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009), κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 Παλαιστίνιοι κυρίως άμαχοι και 13 Ισραηλινοί.

Η θέση του Λίμπερμαν είναι αντίθετη από εκείνη του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ που δήλωσε χθες στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να "σταματήσει τα πυρά" εναντίον των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων της Γάζας, αν και αυτές πράξουν το ίδιο.

Ο Λίμπερμαν απέκλεισε ωστόσο την περίπτωση να προκαλέσει κυβερνητική κρίση. "Δεν θέλω μια κυβερνητική κρίση ή να εγκαταλείψω τον συνασπισμό. Μπορούμε να επηρεάζουμε πολύ περισσότερο εκ των έσω παρά από τη θέση της αντιπολίτευσης", πρόσθεσε.



Ο Αραβικός Σύνδεσμος που συνεδρίασε χθες δήλωσε έτοιμος να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να απαγορευτεί στην ισραηλινή αεροπορία να πραγματοποιεί επιδρομές, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παναραβικού οργανισμού Αμρ Μούσα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει το ισλαμισ
Keywords
Τυχαία Θέματα