Η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά

Η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά χθες στο Αμπιτζάν έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ για την εξουδετέρωση των βαρέων όπλων πυροβολικού των δυνάμεων του Λοράν Γκμπάγκμπο "που χρησιμοποιούνται κατά του άμαχου πληθυσμού", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

"Κατ΄εφαρμογήν της απόφασης 1975 και σε συμφωνία με τον πρόεδρο (Αλασάν) Ουατάρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί)
τη συνέχιση της συμμετοχής των γαλλικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις που διεξάγονται από την Onuci για την εξουδετέρωση των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούνται εναντίον του άμαχου πληθυσμού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με τον γενικό γραμματέα. Προέτρεψε τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να επιτρέψει την ταχεία αποκατάσταση της ασφάλειας του πληθυσμού και της λειτουργίας των στοιχειωδών υπηρεσιών στην πόλη του Αμπιτζάν", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δύναμη του ΟΗΕ και η γαλλική στρατιωτική δύναμη Licorne εξαπέλυσαν χθες και κατά τη διάρκεια της νύκτας πυρά εναντίον στόχων κοντά στην κατοικία του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο, οι οποίες έχουν κατορθώσει να κερδίσουν έδαφος στο Αμπιτζάν κατά τις τελευταίες ημέρες.

Το στρατόπεδο του Γκμπάγκμπο κατηγόρησε τη Γαλλία ότι έχει ως στόχο τη δολοφονία του.

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο άμαχος πληθυσμός, το προσωπικό του ΟΗΕ και οι ξένες διπλωματικές αποστολές συνέχισαν να είναι στόχος επιθέσεων με βαρέα όπλα και βιαιοτήτων σε πολλές συνοικίες του Αμπιτζάν. Η κατάσταση στον ανθρωπιστικό τομέα στις συνοικίες αυτές είναι ανησυχητική", σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η οποία αναφέρεται ειδικότερα στην επίθεση των δυνάμεων του απερχόμενου προέδρου εναντίον του Hotel du Golf που στεγάζει τον Αλασάν Ουατάρα, τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και προστατεύεται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

Γαλλία επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει κάθε βιαιότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού και των Κυανοκράνων σε ολόκληρο το έδαφος της Ακτής Ελεφαντοστού. Υποστηρίζει αποφασιστικά την πρόθεση του προέδρου Ουατάρα να προχωρήσει στη δίωξη ενώπιον εθνικών και διεθνών δικαστικών θεσμών των δραστών των βιαιοτήτων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα