Ο ινδός πρωθυπουργός στην Καμπούλ για πρώτη φορά μετά το 2005

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ έφτασε το πρωί στην Καμπούλ για διήμερη επίσκεψη κατά την οποία θα έχει συνομιλίες αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για θέματα ασφαλείας, τρομοκρατίας, τον αντίκτυπο στην περιοχή του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν και για μελλοντικά προγράμματα αρωγής.

Αύριο Παρασκευή ο Σινγκ θα εκφωνήσει ομιλία το κοινοβούλιο, ενώ κατά την επίσκεψή του θα ανακοινώσει την παροχή πρόσθετης
οικονομικής βοήθειας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας 'Αχμεντ Ελμι.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Σινγκ στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2005 και πραγματοποιείται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου.

Μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001, ύστερα από την άφιξη των υπό τις ΗΠΑ διεθνών δυνάμεων, η Ινδία έδωσε 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάφορα προγράμματα αρωγής και ανοικοδόμησης. Είναι η πρώτη της περιοχής δωρήτρια χώρα στο Αφγανιστάν και η έκτη παγκοσμίως.

"Είναι ισχυρή η δέσμευση της Ινδίας για την παροχή βοήθειας στο λαό του Αφγανιστάν και έχει ξεπεράσει πολλές θύελλες", δήλωσε ο Σινγκ πριν αναχωρήσει για την Καμπούλ.

Το Πακιστάν βλέπει πολύ αρνητικά την προσέγγιση μεταξύ της μεγάλης αντιπάλου του, της Ινδίας, και του γειτονικού του Αφγανιστάν.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ινδία και το Πακιστάν, που έχουν πολεμήσει τρεις φορές μεταξύ τους μετά την ανεξαρτησία τους το 1947, επιδίδονται σήμερα σε έναν αγώνα επιρροής στο Αφγανιστάν.

Ο Καρζάι που θεωρείται ευνοϊκά διακείμενος στο Νέο Δελχί έχει κατηγορήσει αρκετές φορές το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει τους αφγανούς Ταλιμπάν.

Οι Σινγκ και Καρζάι που συναντήθηκαν στα τέλη Απριλίου στο Νέο Δελχί θα "ανταλλάξουν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και για την κοινή τους μάχη κατά της μάστιγας της τρομοκρατίας", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Νέο Δελχί.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν κατά την επιχείρηση αμερικανών κομάντος στο Πακιστάν, περιλαμβάνεται στην ατζέντα, είπε ο εκπρόσωπος του Καρζάι Σιαμάκ Χεράουι.

Σύμφωνα με την Ινδία, ο θάνατος του μπιν Λάντεν, ο οποίος ζούσε 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ, μπορεί να δείξει μέχρι ποιού σημείου το Πακιστάν είναι ένα "καταφύγιο" για τους τρομοκράτες.

Το Νέο Δελχί τρέφει υποψίες ότι το Ισλαμαμπάντ στηρίζει, εκτός από τους Ταλιμπάν, αντι-ινδικές ισλαμιστικές οργανώσεις, ενώ τού ζητεί επιμόνως να πατάξει τα εξτρεμιστικά κινήματα που δρουν στο έδαφός του, κυρίως την οργάνωση Λασκάρ-ι-Τάιμπα, την οποία η Ινδία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις του 2008 στη Μουμπάι.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, η εξτρεμιστική οργάνωση με την υποστήριξη των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού (ISI) πραγματοποίησε τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 166 ανθρώπων.

Νέο Δελχί και Καμπούλ κατηγόρησαν επίσης στοιχεία στους κόλπ
Keywords
Τυχαία Θέματα