"Να μην παραπέμπει πολίτες σε στρατοδικεία"

Το γεγονός ότι πολίτες εξακολουθούν να παραπέμπονται και να δικάζονται από στρατοδικεία στην Αίγυπτο γεννά αμφιβολίες για τη δέσμευση του στρατού να σεβαστεί το κράτος δικαίου, εκτιμά η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα (Πέμπτη) στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει λόγους να πιστεύει
ότι ο στρατός, που κυβερνά τη χώρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, έχει προχωρήσει σε αυθαίρετες συλλήψεις και εμπλέκεται σε βασανιστήρια.

Η έκθεση βασίζεται σε έρευνες που έγιναν μεταξύ 30 Ιανουαρίου-3 Μαρτίου και επικαλείται άτομα που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βασανιστήρια από το στρατό. Ορισμένα από τα θύματα δικάστηκαν από στρατοδικεία μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουμπάρακ.

"Η παραπομπή πολιτών σε στρατοδικεία παραβιάζει τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις μια δίκαιης δίκης και το γεγονός ότι συνεχίζεται (αυτή η πρακτική) γεννά ερωτήματα για τη δέσμευση του αιγυπτιακού στρατού να εγκαθιδρύσει κράτος δικαίου στην Αίγυπτο", σημειώνεται στο κείμενο της οργάνωσης.

Ο στρατός, που εκθειάστηκε για τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια των λαϊκών κινητοποιήσεων αφού δεν άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, έχει κατηγορηθεί για βασανιστήρια και από άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αιγυπτιακές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε στρατοδικεία από την έναρξη της εξέγερσης, στις 25 Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς κατηγορούνταν για πλημμελήματα.

Τέσσερις Αιγύπτιοι, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, καταδικάστηκαν την Δευτέρα σε θάνατο από στρατοδικείο επειδή βίασαν ομαδικά μια νεαρή κοπέλα.
Keywords
Τυχαία Θέματα