Μοναδικά ευρήματα στην "Αυλή"

Ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση της ανασκαφικής έρευνας, η οποία διεξήχθη από κοινού με το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην τοποθεσία "Αυλή" στον Πάνω Πύργο Τηλλυρίας υπό τη διεύθυνση του Στυλιανού Περδίκη, διευθυντή του Μουσείου Κύκκου, μαζί με τις αρχαιολόγους Ουρανία Μιχαήλ, Ουρανία Περδίκη και τον ανώτερο τεχνικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γεώργιο Κουμή.

Κατά τη φετινή περίοδο συνεχίστηκε η ανασκαφική δραστηριότητα στην ανατολική πτέρυγα του κτηριακού συγκροτήματος, η οποία ήταν δομημένη εξ ολοκλήρου από ορθογωνισμένους ψαμμιτόλιθους.

Οριοθετήθηκε σχεδόν πλήρως το περίγραμμά της και διαφάνηκε
επί του παρόντος ότι απαρτίζετο από δέκα δωμάτια, ανισομερών διαστάσεων. Προς το βόρειο άκρο της ανατολικής πτέρυγας, σε δύο σημεία, εντοπίστηκαν θεμέλια τοίχων, δομημένων με τοπικούς ηφαιστειογενείς λίθους και χωματόλασπη, που παραπέμπουν μάλλον σε παλαιότερη οικοδομική φάση.

Η ανασκαφή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, επεκτάθηκε και στις τρεις άλλες πλευρές του συγκροτήματος, βόρεια, νότια και δυτικά. Στα βόρεια εντοπίστηκε τοίχος με άξονα ανατολή - δύση, δομημένος με ακατέργαστους ηφαιστειογενείς λίθους και σπαράγματα από παλαιότερα δομικά στοιχεία. Αυτός έχει μήκος γύρω στα 24 μέτρα και μέγιστο ύψος διάσωσης γύρω στο ένα μέτρο. Είναι εμφανές ότι οριοθετούσε τη βόρεια εξωτερική πλευρά του οικοδομικού συγκροτήματος. Εσωτερικά, προς τα νότια του προαναφερθέντος τοίχου, εντοπίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο δύο ορθογώνιοι χώροι, διαστάσεων 300 Χ 400 εκ., καλυμμένοι με σκυρόδεμα στο πάτωμα και κονίαμα στους τοίχους.

Η χρήση τους επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί. Κάτω από τους χώρους αυτούς, σε σημεία, όπου υπήρχε η δυνατότητα τομών, εντοπίστηκαν παλαιότερα κατάλοιπα. Δυτικότερα, στον ίδιο άξονα αποκαλύφθηκαν άλλα δύο δωμάτια, δομημένα με ακατέργαστους ηφαιστειογενείς λίθους και σπαράγματα από δομικά υλικά σε δεύτερη χρήση, προερχόμενα από την ανατολική μάλλον πτέρυγα. Την ίδια δόμηση παρουσιάζουν και τα κτηριακά κατάλοιπα του ανώτερου στρώματος, που καλύπτουν σχεδόν όλη τη δυτική πλευρά του συγκροτήματος, παρά την εκτενέστερη φθορά, που υπέστησαν. Σε κατώτερο επίπεδο είναι εμφανής παλαιότερη δομική φάση με πιο πλατιούς τοίχους, οι οποίοι απαρτίζονται από ανάμεικτους ορθογωνισμένους ψαμμιτόλιθους και ηφαιστειογενείς λίθους, συγκρατημένους με ασβεστοκονίαμα. Περαιτέρω διερεύνηση του σημείου αυτού θα διαλευκάνει την όλη αρχιτεκτονική του σύνθεση.

Η ανασκαφή επεκτάθηκε και στη νότια πλευρά του κτηριακού συγκροτήματος, όπου επαληθεύτηκε η υπόθεση ότι η οικοδομή συνέχιζε προς τα δυτικά. Επί του παρόντος αποκαλύφθηκε ευθύγραμμος τοίχος με άξονα ανατολή - δύση, μήκους 20 μέτρων, ως προέκταση της βόρεια αντηρίδας του καλούμενου μεσαιωνικού κτηρίου. Σαφείς ενδείξεις δηλώνουν την πάρα πέρα προέκταση του τοίχου αυτού προς τα δυτικά, όπου πιθανότατα εφάπτεται της δυτικής πτέρυγας του όλου κτηριακού συγκροτήματος.

Ο τοίχος είναι δομημένος με ηφαιστειογενείς τοπικούς λίθους, ενώ περιστασιακά
Keywords
Τυχαία Θέματα