Μείωση του χρέους για να υπάρξει η...δόση!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα με ορίζοντα το 2020 το χρέος να ανέρχεται στο 125% του ΑΕΠ με «αγκάθι» τη διαγραφή μέρους του χρέους
που κατέχει ο επίσημος φορέας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Χωρίς συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους το Eurogroup δεν πρόκειται να προχωρήσει σήμερα στην διαδικασία έγκρισης της επόμενης δόσης προς την Αθήνα για αυτό και εξετάζονται διάφοροι τρόποι επίτευξης της μείωσης.
Ακόμα και αν η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις προαπαιτούμενες ενέργειες η δόση δεν πρόκειται να εγκριθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ αν δεν συμφωνήσουν στον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους που αναμένεται να φθάσει στο 190% του ΑΕΠ το 2013 και πρέπει να γίνει βιώσιμο μέχρι το 2020 με το ποσοστό του να μην υπερβαίνει το 125% του ΑΕΠ.

Το βασικό ερώτημα είναι: Μπορεί το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο χωρίς να διαγραφεί μέρος του δανείου από τον επίσημο φορέα της ευρωζώνης;

Μέχρι τώρα οι επιλογές για μείωση του χρέους περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις 150 μονάδες βάσης στις 30 όπως προτείνουν η Ιταλία και η Γαλλία ενώ η Γερμανία επιμένει στις 90.

Μία άλλη επιλογή που θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 17% του ΑΕΠ είναι το «πάγωμα» της καταβολής των τόκων για 10 χρόνια και μία τρίτη η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιλογή που θα μπορούσε να μειώσει κατά 4,6% του ΑΕΠ το χρέος.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα πάω αποφασισμένος και με την εντολή του Πρωθυπουργού να καταλήξουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη διαμάχη Ε.Ε. και ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση επισήμως εμφανίζεται αμέτοχη, αλλά είναι βέβαιο πως θεωρεί αποτελεσματικότερη την πρόταση του ΔΝΤ για νέα αναδιάρθρωση του χρέους «κούρεμα», που επιλύει άμεσα το πρόβλημα του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδευτεί με νέους όρους.

Όμως τα δάνεια του ΔΝΤ, βάσει του καταστατικού του δεν μπορούν κουρευτούν, ενώ για τους ίδιους λόγους οι δυνατότητες μείωσης των επιτοκίων είναι περιορισμένες.

Τα δάνεια που έχει χορηγήσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχονται σε 21,7 δισ. ευρώ.

Τα διάφορα «στυλ» κουρέματος
Στο πλαίσιο αυτό στο στόχαστρο του νέου κουρέματος απομένουν:

- Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης. Μέχρι και τον Ιούνιο, που σταμάτησαν οι εκταμιεύσεις, ανέρχονται συνολικά σε 126,9 δισ. ευρώ.

- Τα ομόλογα που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Ευρωπαϊκές Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαίκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ονομαστική αξία των οποίων είναι 56,68 δισ. ευρώ και εξαιρέθηκαν από το PSI.

- Οι τόκοι των δανείων των χωρών της ευρωζώνης. Εφόσον μειωθούν οι πληρωμές
Keywords
Τυχαία Θέματα