"Κούρεμα" στο 50% του ελληνικού χρέους

Yπέρ ριζικού κουρέματος του χρέους τάσσονται ΔΝΤ και ΕΚΤ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο «Spiegel».
Βάσει πληροφοριών του γερμανικού περιοδικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζουν
ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες-δανειστές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το περιοδικό, το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του προβλεπόμενου μέχρι το 2020 χρέους της χώρας από το 144% στο 70%. Για να γίνει αυτό, οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να παραιτηθούν από το 50% των απαιτήσεών τους – και εδώ ακριβώς έγκειται η διαμάχη, αφού η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτο το βήμα αυτό προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει σε εύλογο χρόνο να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω κι αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση. Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το προτεινόμενο κούρεμα και αντιπροτείνει μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.

Στη συνέχεια το «Spiegel» αναφέρει ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν κυρίως λόγω του ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, καθ’ υπόδειξιν της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, αναγκάστηκε να πάρει πίσω μία ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου.

Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορέσει να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, αφού μεγάλες είναι οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών.

Ασμουσεν: «Οχι σε κούρεμα»

Το στέλεχος της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν πάντως απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σε δηλώσεις του προς την «Bild» της Δευτέρας λέει ότι «για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού απαιτείται μια δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σαφή μείωση των επιτοκίων των πακέτων βοήθειας και την επαναγορά χρέους». Το κούρεμα, όπως τονίζει, «δεν περιλαμβάνεται σε αυτά».

Ο Γ. Άσμουσεν καλεί την ίδια ώρα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν άμεσα σε απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και για να γίνει αυτό, όπως λέει, θα πρέπει να μετακινηθούν όλοι από τις θέσεις τους.

«Welt»: Στο τραπέζι νέο κούρεμα του χρέους το 2015

Πρωτοσέλιδο άρθρο στην κυριακάτικη «Welt» έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενο δημοσίευμα της «Wall Street Journal» περί μυστικής συνάντησης στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρει στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα, η μερική απομείωση του χρέους της Ελλάδας παραμένει στο τραπέζι. «Μπορεί η Γερμανία και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, ωστόσο το μέτρο αυτό θα μπορούσε απλώς να μετατεθεί χρονικά και όχι να αποφευχθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε μυστική συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, συζητήθηκε το ενδεχόμενο
Keywords
Τυχαία Θέματα