Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε την ίδρυση Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής. Η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου κατέστη δυνατή ύστερα από σχετικό διαγωνισμό του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Κύπρου μέσω της Δέσμης 2008. Το Κέντρο κατετάγη πρώτο και εγκρίθηκε για συγχρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου,
κύριοι στόχοι του Κέντρου είναι οι ακόλουθοι:

1) Η δημιουργία εθνικής βιοτράπεζας βιολογικών υλικών σε μορφή γενετικού υλικού DNA/RNA, πλάσματος, ορρού, ούρων και ιστικής βιοψίας από διάφορα όργανα συνοδευόμενων από ιατρικά ιστορικά σε συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας και προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η ύπαρξη της βιοτράπεζας και η πρόσβαση των ερευνητών θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την περαιτέρω έρευνα σε μικρή και μεγάλη κλίμακα των διαφόρων ασθενειών στην Κύπρο.

2) Η ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων με γενετική και πρωτεομική κατεύθυνση, τόσο βασικής όσο και εφαρμοσμένης φύσης. Απώτερος στόχος είναι η κατανόηση των παραγόντων, γενετικών και άλλων, που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των διαφόρων ασθενειών και στη διαφορετικότητα που υπάρχει ανάμεσα στους ασθενείς, ώστε να σχεδιασθούν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διάγνωσης, πρόγνωσης και θεραπείας σε προσωπικό επίπεδο.

3) Η ενθάρρυνση νέων ταλαντούχων ερευνητών και ειδικά γιατρών να συμμετάσχουν σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσφέροντάς τους την υποδομή και το ιατρικό αρχείο του κέντρου για ανάπτυξη φιλόδοξης έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καλλιέργεια συνεργασιών μεταξύ επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων ώστε να επιτυγχάνεται συνέργεια μέσω διεπιστημονικών προσεγγίσεων. Εκτός από την επιστημονική αριστεία την οποία επιδιώκει να επιτύχει το Κέντρο, μέσα από τις δραστηριότητές του θα προσφέρει μεγάλο όφελος στην κυπριακή κοινωνία, μέσω της εξυπηρέτησης χιλιάδων ασθενών με νεφρολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ θα απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν στους μηχανισμούς και τα αίτια ανάπτυξης ασθενειών από τις οποίες υποφέρουν πολλές χιλιάδες συνάνθρωποί μας.



Το Κέντρο ξεκινά με μια ευρεία συνεργασία όλων των νεφρολόγων της Κύπρου και με τους ακόλουθους φορείς:

1. Εργαστήριο Μοριακής και Ιατρικής Γενετικής, Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου.

2. Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Υγείας του υπουργείου Υγείας Κύπρου.

3. Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

4. Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο του Μάνχαϊμ, Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

5. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα