Κάλεσε τους Ρομά να μην ζητούν άσυλο

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, κάλεσε τα μέλη της κοινότητας των Ρομά να μην ζητούν άσυλο σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί πλήξει τα εθνικά κρατικά συμφέροντα της Σερβίας.

Ο κ. Ντάτσιτς, στη διάρκεια επίσκεψής του σε συνοικία Ρομά στο Ζέμουν, έξω από το Βελιγράδι, τόνισε ότι η Σερβία είναι η χώρα τους και ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και να είναι ισότιμοι.

«Καλώ τους Ρομά να μην φεύγουν
σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και να ζητούν άσυλο, καθώς το σίγουρο είναι ότι θα απελαθούν. Πρέπει όλοι μαζί να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι το αίτημα για χορήγηση ασύλου δεν είναι τρόπος επίλυσης των προβλημάτων.

«Επιθυμούμε να εργαστούμε για την ενσωμάτωση των Ρομά και εκείνο που θέλουμε να πούμε είναι πως οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε άλλες χώρες δεν είναι τρόπος επίλυσης των προβλημάτων», είπε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο κ. Ντάτσιτς είχε ανακοινώσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, στα τουριστικά πρακτορεία και στις μεταφορικές εταιρείες, με στόχο την αποτροπή νέου κύματος μεταναστών προς χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Ντάτσιτς ανήγγειλε σειρά διαβουλεύσεων με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά και των Αλβανών της νότιας Σερβίας, οι οποίοι περισσότερο εκμεταλλεύονται το καθεστώς χωρίς βίζα και φεύγουν σε χώρες της ΕΕ, όπου ζητούν άσυλο.

«Θα συναντηθούμε με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στη νότια Σερβία και με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά για να τούς εξηγήσουμε ότι σε χώρες της ΕΕ δεν θα χορηγηθεί άσυλο σε όσους καταθέτουν αιτήσεις και ότι μπορεί να ζημιώσουν τη Σερβία και το καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης χωρίς θεωρήσεις εισόδου», υπογράμμισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα