Εκθεση για την κατάσταση στη Βοσνία

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, θα υποβάλει σήμερα στον ΟΗΕ την εξαμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στη χώρα και θα συναντηθεί με αξιωματούχους του οργανισμού και των ΗΠΑ.

Στις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο κ. Ίνζκο θα τονίσει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον,
το 1995.

Ο κ. Ίνζκο θα υπογραμμίσει ότι το δημοψήφισμα που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη Σερβική Δημοκρατία για το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελεί επίθεση στην ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και στα όσα έχουν επιτευχθεί από την υπογραφή της μέχρι σήμερα.

Εξαιτίας της στασιμότητας, της αδιαλλαξίας και των στενών πολιτικών συμφερόντων, η χώρα δεν έχει ακόμη κεντρική κυβέρνηση, επτά μήνες μετά τις εκλογές. Αυτό επιφέρει επιζήμιες συνέπειες στην καθημερινή ζωή των πολιτών και εμποδίζει την πρόοδο της Βοσνίας στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την οικονομική ανάκαμψη και καθυστερεί την κατάργηση του θεσμού του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, εκτιμά ο κ. Ίνζκο.

Αύριο, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με ανώτατους αξιωματούχους στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, συναντήσεις με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα μιλήσει στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη (USIP).

Την Τετάρτη, ο κ. Ίνζκο θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάνιμπεργκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα