Ενδεχόμενη αναβολή του δημοψηφίσματος

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από το δημοψήφισμα για τους νόμους που έχει επιβάλει ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας και κυρίως για το νόμο που αφορά το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας, το οποίο σχεδιάζουν να διεξάγουν οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας, αλλά τόνισε ότι είναι πιθανή η αναβολή του.

Ο κ. Ντόντικ, σε δηλώσεις του στο ραδιοτηλεοπτικό
σταθμό του Βελιγραδίου Β92, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ενδέχεται να αναβληθεί για 90 μέρες, δηλαδή να διεξαχθεί το φθινόπωρο, αν από τις Βρυξέλλες υπάρξει πρωτοβουλία για αναμόρφωση της εισαγγελίας και του δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ώστε να εκδικάζονται και εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, να ακυρώσει την απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι αν σκόπευε να κάνει κάτι τέτοιο δεν θα επέτρεπε τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη εφημερίδα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ίνζκο δήλωσε ότι έχει δώσει διορία επτά ημερών στις αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας να ακυρώσουν την απόφαση για το δημοψήφισμα.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV1, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πως θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα και ότι κάποιος επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, αρμόδιος για τα Δυτικά Βαλκάνια και πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Μίροσλαβ Λάιτσακ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης παραμονής του στην Μπάνια Λούκα μετέφερε στον κ. Ντόντικ ότι η Ευρώπη δεν επιθυμεί να τον αντιμετωπίζει ως τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, αλλά αν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ είναι δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών πολιτικών, παύση των έργων κατασκευής υποδομών, επιβολή κυρώσεων σε πολιτικούς και μείωση της βοήθειας της ΕΕ προς τη Βοσνία», τόνισε ο κ. Ίνζκο.
Keywords
Τυχαία Θέματα