Και τώρα η Ισπανία....

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει περάσει η Ισπανία με τη Μαδρίτη να οδεύει προς χρηματοπιστωτική «ασφυξία» το 2013, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να την αναγκάσει να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προειδοποιούν αναλυτές.
Η αύξηση του ισπανικού δημοσίου χρέους, η διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών και η διολίσθηση της ισπανικής οικονομίας σε ύφεση -σε συνδυασμό με την εκτόξευση της ανεργίας σε επίπεδα-ρεκόρ- αποτελούν
εστίες έντονου προβληματισμού.

Οι επενδυτές «τιμώρησαν» την προηγούμενη εβδομάδα την Ισπανία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Μαδρίτης να καταβάλει υψηλότερο κόστος δανεισμού στη δημοπρασία ομολόγων. «Παρά τη διεύρυνση των αποδόσεων στα ισπανικά ομόλογα, η χώρα δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο», εκτιμά ο Ρατζ Μπαντιανί, οικονομολόγος στην IHS Global Insight, επικαλούμενος τις «ενέσεις» ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Λούις ντε Γκίντος, υποστηρίζει ότι η χώρα του θα βγει από την κρίση χωρίς εξωτερική βοήθεια και μάλιστα πιο δυνατή. «Θα την ξεπεράσουμε την κρίση και μάλιστα θα βγούμε από αυτή πιο δυνατοί, χωρίς να ζητήσουμε εξωτερική βοήθεια», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας παραδέχεται ότι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη, προβλέποντας βραδύτερη ανάπτυξη και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. «Θα θέσουμε όμως τις βάσεις για ένα καλύτερο 2013», προσθέτει, επικαλούμενος το πρόγραμμα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει από την πλευρά του να εξυγιανθεί, με την κατάργηση των πιο αδύναμων ιδρυμάτων... στο τέλος της διαδικασίας θα έχουμε ένα πολύ πιο "εύρωστο" τραπεζικό σύστημα με λιγότερες, αλλά πιο ισχυρές τράπεζες», προσθέτει.

Στην Ιταλία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης που δοκιμάζεται από την κρίση, ο αριθμός των νέων ανέργων (ηλικίας από 15 έως 34 ετών) έχει αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008, όπως ανακοίνωσε η ιταλική στατιστική υπηρεσία (Istat).

Ο αριθμός των απασχολουμένων Ιταλών στην πληθυσμιακή ομάδα 15-34 ετών μειώθηκε από 7,11 εκατ. σε 6,05 εκατομμύρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα