Επανεξέταση του κοινωνικού κράτους τον Ιούνιο

Το «μαρτύριο της σταγόνας» για το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα προαναγγέλλουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει της οριστικοποίησης των μέτρων της τριετίας 2012 -2014 όσο και τα στοιχεία της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού και τη διαχείριση των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Στην έκθεση για το νέο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι μετά τη
μείωση των επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επανεξέτασης όλων των συνταξιοδοτικών παροχών τοποθετώντας χρονικά κάτι τέτοιο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του νέου μνημονίου δηλαδή τον Ιούνιο.

Ανεργία

Η ανάγκη των αλλαγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρέει από το γεγονός ότι η υψηλότερη ύφεση και κατά συνέπεια τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η αισθητή μείωση της απασχόλησης που έχει δημιουργήσει έχουν αρχίσει να απειλούν τη μακροχρόνια διατηρισιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Με άλλα λόγια τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η δαπάνη για συντάξεις σε ένα ορίζοντα χρόνου μέχρι και το 2050 εμφανίζεται να αυξάνεται πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ ποσοστό που αποτελεί το όριο με βάση τους διεθνείς οργανισμούς για τη λήψη νέων μέτρων στον τομέα των παροχών. Μάλιστα στο θέμα αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιο επίκαιρο σημειώνοντας ότι με βάση τα δικά του στοιχεία η δαπάνη για συντάξεις μόνο για το διάστημα 2012 - 2020 αυξάνεται κατά 0,6% του ΑΕΠ γεγονός που υποδηλώνει νέες αλλαγές για το σύστημα, προκειμένου να είναι διατηρήσιμη η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω των μέτρων λιτότητας.

Γήρανση

Προ επίρρωση των παρατηρήσεων της επιτροπής η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στην έκδοση που δημοσιοποίησε πριν από δύο μήνες για τη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού αναφέρει την Ελλάδα ως μια από τις χώρες με επιταχυνόμενη γήρανση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από το 2009 μέχρι και σήμερα οι αιτήσεις για συντάξεις ατόμων με ηλικία 65 ευρώ ή και περισσότερο ήταν 2,5% σε ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση των υποψήφιων συνταξιούχων ήταν περίπου 5,7% δηλαδή περισσότερο από 3 μονάδες μεγαλύτερη με κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες (όπως π.χ. η Πελοπόννησος) να συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά συνταξιούχων.

Αυτό από μόνο του σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση και κατά συνέπεια την κάθετη μείωση κοινωνικών παροχών την κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και το υψηλό ποσοστό εισφοροδιαφυγής η οποία με βάση παραδοχές του υπουργείου εργασίας φτάνει τα 10 δισ. ευρώ προμηνύει βαθιές αλλαγές έστω και σε ένα ορίζοντα χρόνου για τις παροχές ασφάλισης.

Αλλαγές

Η λογική της πολυετούς αναθεώρησης βρίσκεται στο γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεσης η οποία μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ για φέτος με προοπτική να μετριαστεί το 2013 και να περάσει στην ανάπτυξη το 2014 με βάση τις προβλέψεις Ε.Ε. και ΔΝΤ

Συνεπώς θα πρέπει από φέτος να συμφωνηθεί ένα πρόγραμ
Keywords
Τυχαία Θέματα