Τράπεζες πολλών ταχυτήτων

Μετασχηματίζεται το τραπεζικό σύστημα και από το φθινόπωρο αποκτά νέα δομή, αφού η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιείται στους επόμενους μήνες, θα καταλήξει σε τράπεζες πολλών ταχυτήτων.

Η εικόνα της αγοράς μεταβάλλεται πλήρως, εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες που «βλέπουν» κινήσεις συνένωσης, εθελοντικές ή μη, καθώς και συμμετοχή
νέων επενδυτικών δυνάμεων στο εγχώριο σύστημα.

Οι βάσεις των αλλαγών τίθενται τις επόμενες ημέρες και το αργότερο ώς τις 20 Απριλίου, καθώς στο διάστημα αυτό, θα εκδοθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με όλες τις κρίσιμες παραμέτρους της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν οι διεργασίες, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, για τη διαμόρφωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, με την αγωνία να παραμένει στους τραπεζικούς κύκλους, παρά τις θετικές ενδείξεις ότι το πλαίσιο που θα τεθεί, θα ευνοεί πράγματι τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, από την έγκριση των capital plans ώς τα τέλη του μήνα, από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα γίνει η πρώτη διάκριση των τραπεζών σε βιώσιμες ή μη, όπου βιώσιμες είναι αυτές που δεν έχουν ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η αξιολόγηση των capital plans που ήδη έχουν υποβληθεί στην αρχική μορφή τους, αποτελεί μια δυναμική διαδικασία κατά την οποία οι διοικήσεις των τραπεζών θα κληθούν να εκπονήσουν ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα υποβληθεί στη βάσανο του ελέγχου και από τον εξειδικευμένο οίκο Bain &Co.

Ετσι, το τελικό αποτέλεσμα για το χαρακτηρισμό μιας τράπεζας θα έχει περάσει από «σαράντα κύματα», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι την τελική μορφή τους θα λάβουν τα capital plans όταν ανακοινωθούν οι πολυαναμενόμενοι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Προσέλκυση επενδυτών

Τα τραπεζικά επιτελεία έχουν, πάντως, ξεκινήσει επαφές με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, επιδιώκοντας να πιάσουν το στόχο του 10% στην ιδιωτική συμμετοχή, προκειμένου να αποφύγουν το στενό εναγκαλισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή, συζητήσεις με πιθανούς αναδόχους και θεσμικά χαρτοφυλάκια πραγματοποιούνται ειδικά τον τελευταίο μήνα, ενώ την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά, κάνουν επενδυτικά κεφάλαια που πρωτοεμφανίζονται στη χώρα. Η κεντρική τράπεζα, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι ο έλεγχος των πιθανών επενδυτών θα είναι αυστηρός αναφορικά με την αξιοπιστία τους και την προέλευση των κεφαλαίων που κομίζουν.

Βιώσιμες και μη

Η διάκριση σε βιώσιμες ή μη έχει σημασία και στο μέρος της ρευστότητας αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρηματοδοτεί η ίδια μόνο τις βιώσιμες και θα παραπέμπει στην ΤτΕ τις άλλες για άντληση κεφαλαίων από τον ELA. Το δεύτερο ορόσημο είναι η διαφοροποίηση των βιώσιμων σε όσες συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια σε ποσοστό άνω του 10% ή μη.

Οι δεύτερες θα τεθούν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ όσον αφ
Keywords
Τυχαία Θέματα