Ημέρα "Πολυτεχνείου '73"

Συνεχίζονται από το πρωί οι καταθέσεις στεφάνων στο Πολυτεχνείο και ο φόρος τιμής στον ξεσηκωμό της νεολαίας κατά της χούντας τον Νοέμβριο του 1973 που ολοκληρώνεται με την συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, περίπου μία ώρα αργότερα.
Το χώρο του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Tσίπρας και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο.

Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και προσπαθεί μαζί με την ακροδεξιά να αφηγηθεί ξανά την ιστορία 40 χρόνων της χώρας.

Προφανής
στόχος -συνέχισε- είναι να την παραχαράξει για να ξεμπερδεύει με την μεταπολίτευση, με τις κατακτήσεις της ακόμη και με τα ανεκπλήρωτα και αδικαίωτα οράματά της. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι ο
λαός έχει μόνο ένα δρόμο αυτόν της αντίστασης και της ανυπακοής.

Νωρίς το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας.

Στεφάνι επίσης κατέθεσε και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής η οποία δήλωσε :

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον
ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας».
Η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών, θα συνεχιστούν έως τις 2 το μεσημέρι, οπότε οι πύλες του Ιδρύματος θα κλείσουν για τις καθιερωμένες ομιλίες και το προσκλητήριο νεκρών.

Η πορεία, με επικεφαλής τη σημαία του Πολυτεχνείου, θα αρχίσει μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης.

Χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός από το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Σημειώνεται ότι περιφρούρηση υπάρχει από φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, ενώ όλες οι Σχολές του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστές.

Λόγω των εκδηλώσεων, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως και το πρωί της Κυριακής.

Αλλαγές στο Μετρό

Το Σάββατο κλείνουν στις 12 οι σταθμοί του Μετρό Σϋνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι, Μοναστηράκι και Ακρόπολη και στις 14:00 θα κλείσουν οι σταθμοί Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική Αμυνα.

Για την διευκόλυνση της μετεπιβίβασης μεταξύ των γραμμών μετρό 2 και 3 θα δρομολογηθεί από τον ΟΑΣΑ, μόνο το Σάββατο, προσωρινή διαδρομή λεωφορείου μεταξύ των σταθ
Keywords
Τυχαία Θέματα