Η κατάσταση στο Κόσοβο θα εξεταστεί

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει, σήμερα, την τακτική τριμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν για το Κόσοβο. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητηθεί και η πρωτοβουλία της Σερβίας για τη διεξαγωγή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ανεξάρτητης έρευνας για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Στη συνεδρίαση θα
συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Λαμπέρτο Ζανιέρι, και ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι.

Η πρόταση της Σερβίας δεν συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, αλλά ο κ. Γέρεμιτς ανήγγειλε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προώθησε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το αίτημα της Σερβίας να ξεκινήσει ο διεθνής οργανισμός έρευνα για τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Στην έκθεσή για την κατάσταση στο Κόσοβο, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι είναι αναγκαία μια θεμελιώδης, ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, την περίοδο των συγκρούσεων, με ισχυρό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είχε αναφερθεί πρώτη φορά στη σερβική πρόταση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, το Φεβρουάριο. Τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου θεώρησαν ότι την έρευνα πρέπει να αναλάβει η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).

Η σερβική πλευρά δεν αναμένει να ληφθεί οριστική απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση.
Keywords
Τυχαία Θέματα