Παρέμβαση Σημίτη για την υπόθεση Siemens

Σε "συστηματική προσπάθεια" να παρουσιαστεί η περίοδος διακυβέρνησης από τον ίδιο ως "μια εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα" αποδίδει τις αιτιάσεις που διατυπώνονται από τη ΝΔ στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, με ένα πολυσέλιδο κείμενο που απέστειλε στους βουλευτές και εν συνεχεία έδωσε στη δημοσιότητας αντικρούει
επιχειρήματα και εκτιμήσεις όπως αυτές έχουν περιληφθεί στο πόρισμα της Εξεταστικής που συζητείται αύριο στη Βουλή.

"Η χώρα για τα χρόνια από το 1996 έως το 2004 έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της, το διεθνές κύρος της, τις υποδομές και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών. Μια σύγκριση με το σήμερα είναι εύγλωττη", αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και κομματικές διαμάχες που δεν ωφελούν τη χώρα.

Ο κ. Σημίτης αναφέρεται σε δύο κρίσιμες υποθέσεις που σχετίζονται με τις συμβάσεις με τη Siemens, τον ΟΤΕ και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων. Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και παραδέχεται ότι κατά την επιλογή κάποιων συνεργατών έγιναν και λάθη, χωρίς ωστόσο ονομαστική αναφορά στους κ.κ. Αν. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτο.



Για τον ΟΤΕ
Για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, κεντρικό επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού αναδεικνύεται η άποψη ότι "η προϊστορία των προγραμματικών συμφωνιών, όπως τη διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 έως το 1996, προσδιόρισε τα καθοριστικά δεδομένα για τις προγραμματικές συμβάσεις", ότι στην πορεία ψηφιοποίησης του ΟΤΕ "αλλαγή της τεχνολογίας θα σήμαινε μια μεγάλη χρηματική και τεχνική επιβάρυνση του ΟΤΕ και νέες καθυστερήσεις", δεδομένου ότι το 1996 υπήρχαν δύο αναπτυγμένα εργοστάσια παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Ελλάδα και σε ποσοστό 36% η τεχνολογία που χρησιμοποιούσε ο ΟΤΕ είναι από αυτά τα δύο εργοστάσια.


Για την τεχνολογία Ζήμενς και Ιντρακόμ
"Το πρόβλημα της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ αποτελούσε το 1996 το πιο επείγον θέμα για την ανάπτυξη της χώρας" και "είναι εξοργιστικό να παρουσιάζεται σήμερα το θέμα του επείγοντος ως κατασκευασμένο", αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών έχει το πολύ δύο προμηθευτές" και ότι "σοβαρές οικονομίες κλίμακας εξασφαλίζονται με μάξιμουμ δύο προμηθευτές". Για τη χρήση λοιπόν αυτής της τεχνολογίας, ο κ. Σημίτης επικαλείται και τις συμβουλές που είχε δώσει τότε ένας από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους οίκους σε θέματα τηλεπικοινωνιακής στρατηγικής και τεχνολογίας, να συνεχίσει, δηλαδή, ο ΟΤΕ τη χρήση της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε μέχρι τότε στα δίκτυα του.


Για τις προγραμματικές συμβάσεις
Στο ερώτημα που τέθηκε επίμονα κατά τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τους λόγους που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών αντί για τη διενέργεια διεθνών δια
Keywords
Τυχαία Θέματα