Η Ιερά Μονή του Σινά μια όαση της ορθοδοξίας στους αιώνες

Επί 17 αιώνες ακατάπαυστα είναι μία μοναδική στον κόσμο όαση της Ορθοδοξίας. Στην καρδιά της σιναϊτικής έρημου, μίας γης σκληρής, μεγαλόπρεπης, απρόσιτης, η οποία γεμίζει το ανάποδο τρίγωνο, της αιγυπτιακής χερσονήσου που ενώνει Αφρική και Ασία, η Ιερά Αυτόνομος και Αυτοκρατορική Μονή και Αρχιεπισκοπή Θεοβαδίστου Όρους Σινά έχει σήμερα ανοιχτές τις πόρτες της σ’ όλο τον κόσμο.

Η διαδρομή κουραστική, πολύωρη, για τα 500 χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσει ο επισκέπτης από το Κάιρο, αλλά τον αποζημιώνει, με το εκπληκτικό θέαμα που αντικρίζει, στην τραχιά από άμμο και γρανίτη
γη, το οχυρωμένο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, μαζί με τα μικρότερα μοναστήρια της Φαράν και της Ραϊθούς, στο ιδιόμορφο αυτό σταυροδρόμι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, μέσα στην απεραντοσύνη της ερήμου, όπου γράφτηκε η ιστορία, παραδόξως, με γενναιοδωρία.

Οι σκληρές συνθήκες του Σιναϊτικού χώρου, λένε οι μοναχοί, έδιναν από τον 3ο αιώνα μ.Χ. τη δυνατότητα στους ασκητές να επιτύχουν μία υψηλής ποιότητας πνευματική ζωή, που είχε κύριο στόχο την κάθαρση και μυστική ένωση της ψυχής με την Τριαδική Θεότητα, μέσα από μία έντονη μυστηριακή ζωή. Έτσι δημιουργήθηκαν μικρές μοναστικές κοινότητες σε ιερούς τόπους στους πρόποδες του όρους Χωρήβ, όπου έλαβε ο Μωυσής τις Δέκα Εντολές, όπως και στον τόπο της φλεγόμενης βάτου όπου η Αγία Ελένη έκτισε τον μικρό ναό της Θεοτόκου, το 330 μ.Χ κι έναν πύργο, ως καταφύγιο των μοναχών από επιδρομές.

Από τον 6ο αιώνα μέχρι και σήμερα η Μονή δεσπόζει μεγαλόπρεπη στα 6.500 τετραγωνικά μέτρα που περιβάλλουν τα φρουριακά τείχη που χτίστηκαν μαζί μ’ ένα μεγάλο ναό, το Καθολικό, και τα κελιά των μοναχών, γύρω από τα κτίσματα της Αγ. Ελένης, κατά διαταγή του Ιουστινιανού, κάτω από τα τρία καθαγιασμένα βουνά τα οποία αγγίζουν τα 2.500 μέτρα, της Αγίας Αικατερίνης, του Χωρήβ και της Αγίας Επιστήμης.

Από τότε, το οχυρωμένο μοναστήρι, που γεννήθηκε χάρη στην επιμονή των μοναχών, οι οποίοι ασκήτευαν στην σκληρή αυτή γη δοκιμάζοντας τις επίγειες αντοχές τους στην αναζήτηση του θείου, έγινε μάρτυρας της Ιστορίας στο διάβα του μέσα στους αιώνες παραμένοντας μία ανέπαφη χριστιανική όαση.

Στην επιβίωση της Μονής συνέβαλε ο περίφημος «αχτιμανές», η εντολή-διαθήκη του Μωάμεθ, που σαν υπογραφή φέρει αποτύπωμα της παλάμης του και διατάζει την προστασία και την απαλλαγή της από φόρους, τον 7ο αιώνα -που θα ακολουθήσουν αργότερα και οι Άραβες καλίφες, οι Τούρκοι σουλτάνοι, αλλά και ο Ναπολέων. Την ίδια περίπου περίοδο θα βρεθεί και το ιερό λείψανο της μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης που θα μεταφερθεί στο Καθολικό.

Η Αγία Αικατερίνη, προστάτιδα της Μονής, ήταν μια πλούσια κόρη από την Αλεξάνδρεια που, σύμφωνα με την παράδοση, τον 3ο αιώνα, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και αποκεφαλίστηκε μετά από βασανισμό, αρνούμενη να απαρνηθεί την πίστη της. Η ύπαρξη του λειψάνου, που άγγελοι, όπως λένε, μετέφεραν στο ψηλότερο βουνό του Σινά, αποκαλύφθηκε λίγους αιώνες μετά με όνειρο στους μοναχούς που
Keywords
Τυχαία Θέματα