«Η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ»

Στον αναμενόμενο τόνο ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση στις προθέση του Κάμερον για αλλαγή της σχέσης του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, έπειτα, δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στους «27», με τις δύο κυβερνήσεις να απαντούν πως το πλαίσιο της ενοποίησης είναι ενιαίο: «Η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, «στην ΕΕ δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» λέει και το Βερολίνο.
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να γίνει
α λα καρτ», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς το μεσημέρι της Τετάρτης, κληθείς να σχολιάσει τις προαναγγελθείσες δηλώσεις του Κάμερον στο ραδιοσταθμό France Info. «Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη» είπε.

«Ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι» τόνισε ο Φαμπιούς. «Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ανέφερε δε ενδεικτικά ότι σε συνάντησή του Βρετανούς επιχειρηματίες, τους είχε πει πως «εάν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, εμείς θα τής στρώσουμε το κόκκινο χαλί» (ως απάντηση, πάντως, σε προηγούμενη αναφορά του βρετανικού ΥΠΕΞ για «κόκκινο χαλί» σε εταιρείες που ήθελαν να γλιτώσουν την υψηλή φορολόγηση στη Γαλλία).

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε αντέδρασε σε ανάλογο τόνο: «Στην Ευρώπη δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» είπε μετά την ομιλία του Κάμερον.

Ο Βέστερβελε τόνισε επίσης πως «επιθυμία» του Βερολίνου είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, επανέλαβε, είναι «περισσότερη, όχι λιγότερη ενοποίηση».

Η Κομισιόν εκτιμά πως η Βρετανία «συνεισφέρει πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης».

Μετά την ομιλία του Κάμερον, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρενκίλντε-Χάνσεν, εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στη Βρετανία «να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της σχέσης» ανάμεσα σε Λονδίνο-Βρυξέλλες.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης.

«Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί» έγραψε.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον εκτίμησε ότι αυτή τη φορά η Βρετανία έχει άδικο.

«Δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τι θα πάρει και τι δεν θα πάρει από το μέλλον της ΕΕ. Πρόκειται για δέσμευση συνεργασίας» έγραψε και αυτή στο Twitter.

*με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Keywords
Τυχαία Θέματα