Η EULEX δεν είναι σε θέση να διεξάγει έρευνες

Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κάρλα ντελ Πόντε υποστήριξε ότι έθεσε το ζήτημα για το εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο όταν συνειδητοποίησε ότι κανένας δεν θα συνέχιζε τις έρευνες της για τα αποτρόπαια εγκλήματα. Η ίδια επισήμανε ότι η EULEX δεν είναι σε θέση να διεξάγει τέτοιου είδους έρευνες και πρέπει να αποφασίσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα
της Φρανκφούρτης «Vesti» η κα ντελ Πόντε ανέφερε ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια αλλά η έρευνα για το εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο σχετικά με την υπόθεση του «Κίτρινου Σπιτιού» δεν μπορούσε να συνεχιστεί καθώς πολλοί μάρτυρες δεν κλήθηκαν για κατάθεση και ορισμένοι που κλήθηκαν αρνήθηκαν να καταθέσουν.

Η κα ντελ Πόντε είπε ότι η Αλβανία αρνήθηκε να συνεργαστεί και υπήρχαν δυσκολίες και στο Κόσοβο. Η ίδια ανέφερε ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα όπως το γεγονός ότι η Αλβανία δεν ήταν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ αλλά μόνο η πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης επανέλαβε ότι κατέβαλε προσπάθειες για τη συνέχιση της έρευνας και όταν είδε ότι κανείς δεν θα αναλάμβανε, τότε ενσωμάτωσε την υπόθεση στο βιβλίο της «Το Κυνήγι: Εγώ και οι Εγκληματίες Πολέμου».

Η κα ντελ Πόντε επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της στο ΔΠΔ, δεν έδωσε ποτέ εντολή για την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων και ζήτησε από τη Χάγη να διεξάγει σχετική έρευνα. Η ίδια όταν ανακάλυψε την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων ζήτησε έρευνα και πρόσθεσε ότι γνωρίζει το αποτέλεσμα της έρευνας αλλά δεν μπορεί να το αποκαλύψει γιατί δεν ανήκει πλέον στο ΔΠΔ.

Τέλος η κα ντελ Πόντε υποστήριξε ότι η EULEX δεν μπορεί να διεξάγει έρευνα για το εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο, αρχικά γιατί δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μαρτύρων και δεν έχει τη δικαιοδοσία για έρευνες εκτός του Κοσόβου, όπως απαιτείται. Η ίδια κατέληξε, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να αποφασίσει για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα