Στη Βεγγάζη η Ελλάδα αναστενάζει…

10:05 7/4/2011 - Πηγή: 24wro
Την απουσία των ελληνικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες από την οικονομική ζωή...
της Λιβύης, και ειδικότερα της  Βεγγάζης, περιγράφει με τα πιο γλαφυρά λόγια ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην πόλη των εξεγερμένων κ. Κανάκης Μανδαλιός.

Μετά το κλείσιμο του προξενείου επί υπουργίας κ. Θεόδωρου Πάγκαλου η Ελλάδα
έχασε ευκαιρίες να αποτελέσει μέρος της οικονομικής ζωής της ανατολικής Λιβύης, αλλά και σύνδεσμο μεταξύ της Κυρηναϊκής με την Ευρωπαική Ένωση.

«Καμιά κοινότητα δεν διαθέτει πλήρες σχολείο, εκκλησία και πλήθος εκπαιδευτικών», αναφέρει ο ίδιος σε υπομνήματά του προς το υπουργείο Εξωτερικών για να δείξει την έντονη παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή και συμπληρώνει όσον αφορά τις χαμένες οικονομικές ευκαιρίες επί δεκαετίες:

«Η παρουσία ενός προξενείου ήταν η ελάχιστη κρατική συνδρομή στον αγώνα που γινόταν για την παρουσία μας. (...) Οποιαδήποτε προγράμματα γίνουνε για ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, θα είναι αποδυναμωμένα από την υποδομή που υποσκάπτεται με το κλείσιμο του προξενείου» και αποδίδει την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας «στη ραθυμία και την κοντόφθαλμη αντίδραση».

Μετά την επανάσταση δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα, η οποία δεν ενδιαφέρθηκε στο παρελθόν για στενότερες οικονομικές επιχειρηματικές σχέσεις παρά την ανοιχτή επικοινωνία των ελληνικών κυβερνήσεων με τον Καντάφι.

Ο κ. Μανδαλιός εκφράζει την απορία του για το αν ποτέ η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε τις στενές σχέσεις με το καθεστώς προς όφελος των επιχειρήσεων και κάνει λόγο στα υπομνήματά του για «μοιρολατρική εγκατάλειψη θέσεων, όπου η ελληνική παρουσία ήταν συνεχής για αιώνες».
Keywords
Τυχαία Θέματα