2 δις για τις τράπεζες της Ιρλανδίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι ύστερα από την ανακεφαλαιοποίηση στον τραπεζικό τομέα την περασμένη εβδομάδα, το σύνολο των καταθέσεων --μετά από τους αναλογούντες φόρους-- δύο τραπεζών της χώρας, των Allied Irish Banks και Bank of Ireland (εμπορικής) "έχει βελτιωθεί σημαντικά ".

Οι καταθέσεις στις ιρλανδικές τράπεζες υπέστησαν πρόσφατα
"αιμορραγία", την ώρα που η ιρλανδική τραπεζική κρίση υπέφωσκε επό μήνες. Μέσα σε ένα μήνα, από το Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο, από τις τράπεζες της Ιρλανδίας αναλήφθηκαν και κατατέθηκαν στο εξωτερικό ποσά που φθάνουν περίπου το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Το συνολικό ποσό των καταθέσεων, που έχουν αποσυρθεί από τις δύο εν λόγω τράπεζες έχει πλέον σημαντικά μειωθεί. Μετά τις αναγγελίες της προηγούμενης Πέμπτης, έχει βελτιωθεί σημαντικά στις ίδιες τράπεζες το σύνολο των καταθέσεων", μετά από τους αναλογούντες φόρους, τόνισε μιλώντας στο ιρλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Μάικλ Νούναν.

Ο υπουργός των Οικονομικών εστίασε στο ότι το κόστος γιά την ανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών, που αναλογεί στο ιρλανδικό δημόσιο --από τα 24 δισ. ευρώ συνολικά-- μπορεί να μην ξεπεράσει, τελικά, τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1,5% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας. Και αυτό επειδή το συνολικό κόστος πρόκειται να μοιραστεί ανάμεσα στο ιρλανδικό δημόσιο, ιδιώτες ομολογιούχους του χρέους, αλλά και αμοιβαία κεφάλαια με μεγάλες ιδιωτικές συμμετοχές.
Keywords
Τυχαία Θέματα