Γκμπαγκμπό: Είναι "στρατός κατοχής"

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, έγκλειστος στο προεδρικό μέγαρο στο Αμπιτζάν μετά τις καθυστερημένες προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, έκανε σήμερα μία φραστική επίθεση στη γαλλική κυβέρνηση και τόνισε ότι η κατοχή στο αεροδρόμιο του Αμπιτζάν από το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα Λικόρν "υπερβαίνει την εντολή, που έχει. Οι γάλλοι στρατιώτες είναι πλέον στρατός
κατοχής".

Το στρατιωτικό σώμα Λικόρν έχει ενισχυθεί κι η δύναμή του φθάνει, τώρα, τους 1.100 στρατιωτικούς.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο που ακόμα ελέγχει ο Γκμπαγκμπό, "καλεί τον πληθυσμό" της δυτικοαφρικανικής χώρας "να μην υπακούει στους ανθρώπους του Σαρκοζί(του προέδρου της Γαλλίας)".

--Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κατά το Σύνταγμα αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, είχε σήμερα σύσκεψη με τη στρατιωτική ηγεσία γιά το θέμα της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπου ο Αλασάν Ουαταρά, νικητής των προεδρικών εκλογών δεν έχει, περίπου 120 μέρες μετά από τις εκλογές, επίσημα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού, πολύ μεγάλη παραγωγός κακάο, είναι πρώην αποικία της Γαλλίας στη δυτική Αφρική. Γνώρισε εμφύλιο πόλεμο κατά τη διετία 2003-2004.

--Μία αυτοκινητοπομπή με 167 ξένους, Γάλλους και Λιβανέζους κυρίως, θα επιχειρήσει να φθάσει στο Ντακάρ της Σενεγάλης μέσω της πρωτεύουσας του Τόγκο, Λομέ, φεύγοντας μακρυά από το Αμπιτζάν, την οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπου και σήμερα αντηχούν πυρά βαρέων αυτομάτων όπλων στο πλαίσιο της διένεξης των δυνάμεων των Γκμπαγκμπό και Ουαταρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα