Επενδύσεις σε ΑΠΕ ύψους 250 εκ. ευρώ

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο χρόνο και το 2011 εκτιμάται ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος 10ετιας , δηλαδή μέχρι το 2020 οι επενδύσεις θα φθάσουν τα 16 δισ. ευρώ και επιπλέον άλλα 4-5 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Αυτό ανέφερε από το βήμα του μηνιαίου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, όπου ήταν προσκεκλημένος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης σημειώνοντας ότι στις επενδύσεις στα δίκτυα δίνεται μεγάλη βαρύτητα καθώς κάθε χρόνο η χώρα μας δαπανά περίπου 500 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Επανέλαβε ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η χώρα μας έχει επενδυτικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» και ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για έρευνες στην Δυτική Ελλάδα σε χερσαίες περιοχές και στο Ιόνιο πέλαγος αλλά και στην Κρήτη, τονίζοντας ότι οι τεκμηριωμένη εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι θα υπάρξει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι με την παρέλευση δεκαπενταετίας και αν πράγματι γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις το όφελος για το ελληνικό δημόσιο από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανέλθει στα 10-15 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στα προγράμματα που «τρέχουν» στο τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι ''οι τράπεζες δεν συμμετέχουν όπως θα έπρεπε...''. Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ , ο υφυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν, ενώ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και της ΔΕΠΑ τόνισε ότι είναι στα σχέδια της κυβέρνησης , διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα δίκτυα μεταφοράς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι ο τομέας της ενέργειας στη χώρα μας έχει ανάγκη από πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση, σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Χωρίς στρεβλώσεις και τις συνήθεις ελληνικές "πατέντες".

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ στο χώρο της ενέργειας αλλά διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο των δικτύων.

Ανέφερε ότι: ''οι μετοχοποιήσεις δεν αποτελούν λύση, αλλά στην ουσία ξεπούλημα έναντι εξευτελιστικού τιμήματος'' και σημείωσε ''κανένας επενδυτής δεν θα ενδιαφερθεί να επενδύσει σοβαρά σε οργανισμούς οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να συν-διοικούνται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να λειτουργούν με κριτήρια που απέχουν από τις προδιαγραφές του ιδιωτικού τομέα''.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στη συνέχεια ότι οι μικρές επενδύσεις (σε ΑΠΕ, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων) αδυνατούν να προχωρήσουν ''αφενός λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αφετέρου εξαιτίας των γραφειοκρατικών στρεβλώσεων'' και πρότεινε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να υπάρξουν ριζικές αλλαγ
Keywords
Τυχαία Θέματα