"Νέο Μνημόνιο για τα επόμενα 30 χρόνια"

«Δεν υπάρχει αίτηση για καινούργιο δάνειο, ούτε για καινούργιο Μνημόνιο. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν - και πρέπει να αναλάβει και η Ε.Ε. τις ευθύνες της, αλλά και ο καθένας από μας, γιατί το θέμα της 5ης δόσης δεν έχει κλείσει» ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για την πορεία των εσόδων και το ύψος των επιπρόσθετων μέτρων.

«Ετοιμάζεστε
να δεσμεύσετε τη χώρα με νέο Μνημόνιο για τα επόμενα 30 χρόνια και λέτε πως δεν επιθυμείτε εκλογές - και θέλετε την συναίνεση της ΝΔ» υποστήριξε ο Δ. Παπαδημούλης αναπτύσσοντας την ερώτησή του. «Αν θέλετε αυτήν την συναίνεση και δεν έχετε την λαϊκή νομιμοποίηση, γιατί επιμένετε να περάσετε τα μέτρα αυτά με 151 βουλευτές, και δεν ρίχνετε το γάντι στην εκ δεξιών αντιπολίτευση για 180; Και γιατί αναθέτετε το Μνημόνιο Νο 2 και την σχετική δανειακή σύμβαση σε αγγλικό δικηγορικό γραφείο; Δεν υπάρχει Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έλληνες φρουροί του δημόσιου συμφέροντος;».

Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε επίσης τον υφυπουργό Οικονομικών γιατί πρόκειται η κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 6,5 δισεκ. μέσα στο 2011, εφ’ όσον θεωρεί πως η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. «Είστε διατεθειμένοι να πουλήσετε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου ακόμα και για ψίχουλα, ή μπορείτε να πείτε και όχι;» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Δυστυχώς οι αγορές δεν ακολουθούν την οικονομική πρόοδο της κάθε χώρας και της Ελλάδας» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Οι αγορές θέλουν να πειστούν για την δυνατότητα διαχείρισης του δημοσίου χρέους - και η συμμετοχή των ιδιωτών στα προγράμματα διάσωσης που αποφάσισαν Μέρκελ και Σαρκοζί δημιουργούν προβλήματα, όπως και τα απότοκα της οικονομικής κρίσης του 2008. Γνωρίζετε πού καλά πως υπάρχει συστηματική κρίση στην Ε.Ε. που έχει σχέση με την κρίση ενιαίας στρατηγικής σε σχέση με το παρόν και το μέλλον το δικό της».

«Ναι θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου ο Προϋπολογισμός να παραμείνει στο στόχο του 2011. Και οδικό χάρτη [θα καταστρώσουμε] για το χρέος, όπου δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αυτονόητη υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων να προσέλθουν, να κουβεντιάσουν και να συνεισφέρουν θετικά» ανέφερε ο κος Κουσελάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα