Ενέκριναν τον προϋπολογισμό στο Ιράν

Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό '11-'12, θέτοντας κατά μέρος τη διένεξη με τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, τον οποίο βουλευτές έχουν κατηγορήσει, συχνά, ότι παρεμβαίνει και στις δικές τους υποθέσεις συγκεντρώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο όσο μπορεί περισσότερη εξουσία στο πρόσωπό του.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 149 ψήφους υπέρ, 61 κατά και εννέα
αποχές, με παρόντες 226 βουλευτές. Ο προϋπολογισμός είναι κατά 45% μεγαλύτερος του αμέσως προηγουμένου και το προσχέδιό του παρουσίασε ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ στις 20 Φεβρουαρίου.

--Το ημερολογιακό νέο έτος, στο Ιράν ξεκινά την 21η Μαρτίου.

Μεγάλη η εξάρτηση από τα πετρελαϊκά έσοδα

Ο πολλάκις βουλευτής Αχμαντ Ταβακόλι επισήμανε ότι πρόκειται για έναν κρατικό προϋπολογισμό "περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε εξαρτώμενο από το πετρέλαιο και τα έσοδά του". Ο κυβερνητικός βουλευτής Εμπραΐμ Αζίζι σχολίασε ότι "η εξάρτηση αυτού του προϋπολογισμού από το πετρέλαιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό είναι μειωμένη, σε ποσοστό 33%".

Όμως ένας άλλος βουλευτής, που τα ιρανικά μμε δεν κατονόμασαν, παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί στη βάση τιμής άμεσης παράδοσης του πετρελαίου τα 80 δολάρια το βαρέλι των 159 λίτρων, ενώ εσχάτως αυτή η τιμή έχει προ πολλού καταργηθεί στις διεθνείς αγορές, που καταγράφουν τιμή ως και 125 δολάρια το βαρέλι.

Πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Αχμαντινετζάντ τον κατηγορούν ότι το πρώτο εξάμηνο του '08, οπότε παρατηρήθηκε πολύ υψηλή τιμή άμεσης παράδοσης του αργού πετρελαίου, "διασπάθισε--προσωπικά--αυτά τα αυξημένα έσοδα του κράτους".

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ένταση στις σχέσεις του κοινοβουλίου με τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στο χρονικό διάστημα μετά από τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο 2009, οπότε πολλές λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ καταπιέστηκαν με σθένος από τις δυνάμεις ασφάλειας του Ιράν.
Keywords
Τυχαία Θέματα