Εκστρατεία κατά νέων πυρηνικών σταθμών στη Μεσόγειο

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να δημιουργηθεί ένα κίνημα ευρωπαίων πολιτών κατά της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών στη Μεσόγειο, άρχισε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. "Στόχος μας είναι η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίων υπογραφών για να υποχρεωθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θεσπίσουν νομοθεσία που να απαγορεύει την ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών σε σεισμογενείς περιοχές και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου", αναφέρει το Κίνημα, σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει δε ότι "είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την
αποφράδα ημέρα της 26ης Απριλίου του 1986, όταν ο κόσμος ξυπνούσε με την είδηση του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, που πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί χαρακτήρισαν ως τη "σοβιετική Πομπηία"".

Σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά, η ανθρωπότητα βιώνει μια νέα πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

"Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στα παγκόσμια ενεργειακά αδιέξοδα και στην οικονομική κρίση, γιατί είναι πανάκριβη, επικίνδυνη, έχει κοστίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια ζωές και έχει προκαλέσει μεγάλο οικονομικό κόστος. Η λύση δεν είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια...".

Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι το θέμα αφορά ιδιαίτερα την Κύπρο, αφού οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για ανέγερση εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας βαίνουν προς υλοποίηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα