Εκδηλώσεις της ετήσιας επιχειρηματικής εβδομάδας

Αν το κέρδος είναι ο μοναδικός στόχος των επιχειρήσεων, τότε δεν μπορεί να πάει μπροστά ούτε η επιχειρηματικότητα ούτε η κοινωνία και ο φαύλος κύκλος της κρίσης θα διαιωνίζεται. Σε αυτή τη κοινή διαπίστωση κατέληξαν οι ομιλητές στην έναρξη του 13ου Ετήσιου Συνεδρίου Business Week, που διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Για τις επόμενες τέσσερις ημέρες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Έλληνες ομιλητές επιχειρηματίες και
διευθυντικά στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων αλλά και Καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, θα ανταλλάξουν απόψεις για την "Κοινωνικά Υπεύθυνη Διοικητική Παιδεία & Πρακτική".

Απευθυνόμενοι στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα Καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης προέτρεψαν όλους τους νέους ανθρώπους να μην προσαρμόζουν στην κρίση τους στόχους και τις επιλογές σπουδών τους, αλλά αντίθετα να πολεμήσουν την κρίση ακολουθώντας τα όνειρα τους.

Η Ελένη Αρβελέρ υπογράμμισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας μέσα στην κρίση είναι ο πολιτισμός: "Το μόνο παγκόσμιο αγαθό είναι ο πολιτισμός, γιατί μόνο αυτό όταν το μοιράζεσαι δεν γίνεσαι φτωχότερος αλλά πλουσιότερος".

Ο Γεράσιμος Αρσένης αναφερόμενος στην εμπειρία του από τα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών σε αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως της Αφρικής κατέληξε ότι η οικονομία των αριθμών οδηγεί σε δυστυχισμένους λαούς και κοινωνίες.

"Διέξοδοι υπάρχουν πάντα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Ουσιαστικά πρόκειται για δομική κρίση αξιών" τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΒΑ, καθηγητής Λεωνίδας Χυτήρης και υπογράμμισε:

"Το ζητούμενο είναι μια πιο υπεύθυνη κοινωνικά συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Η μείωση προσωπικού και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όχι μόνο δεν μπορούν να είναι οι πρώτες επιλογές τους, αλλά χρειάζεται επιπλέον να εντάξουν αξιοκρατικά κριτήρια στις προσλήψεις και στις ανταμοιβές που προσφέρουν. Από το 2000 έχει αρχίσει έντονη συζήτηση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για την ανάγκη αναθεώρησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις σπουδές διοίκησης. Χρειάζεται να εμπλουτίσουμε τα προγράμματα μας με μαθήματα από τις ανθρωπιστικές επιστήμες όπως η Φιλοσοφία, η Ιστορία και η Λογική".

Στο Δυτικό κόσμο λειτουργούν αυτή τη στιγμή 12.600 πανεπιστημιακά τμήματα για τις σπουδές διοίκησης. Παρόλο που οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άρτια εκπαιδευμένα στελέχη τα προβλήματα αποδοτικότητας, βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας, εργασιακών συνθηκών, δίκαιης ανταμοιβής κ.λπ. παραμένουν.

Ο Paul Philips καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης και Διευθυντής του Business School του αγγλικού Πανεπιστημίου του Κεντ δήλωσε: "Αναθεωρούμε τα προγράμματα σπουδών μας γιατί δεν θέλουμε πλέον να παράγουμε αποφοίτους που έχουν ως μόνο στόχο το κέρδος. Ήδη στις
Keywords
Τυχαία Θέματα