Φήμες για σεισμό στη Ρώμη!

Οι υπεύθυνοι του ιταλικού Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής διέψευσαν με δηλώσεις τους φήμες περί σεισμού που "προβλέπεται" να σημειωθεί αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα. Ομάδα γεωφυσικών που εργάζεται στο ινστιτούτο του ιταλικού δημοσίου υπογραμμίζει ότι "δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο βάσει του οποίου να μπορεί να εκφράσει κανείς την άποψη ότι στις 11 Μαΐου πρόκειται να σημειωθεί σεισμός στη Ρώμη. Γενικότερα η ιταλική πρωτεύουσα
δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή μεγάλης επικινδυνότητας".

Η παρέμβαση οφείλεται σε ένα είδος "μύθου" που διαδόθηκε τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία.

Ιστοσελίδες του Διαδικτύου, αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές έκαναν αναφορά στις προβλέψεις του ιταλού αυτοδίδακτου σεισμολόγου, Ραφαέλε Μπεντάντι, ο οποίος πέθανε το 1978.

Σύμφωνα με διάφορα άρθρα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, αλλά και με την εκπομπή "Voiager" εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας, ο Μπεντάντι είχε εφεύρει μέθοδο για την πρόληψη των σεισμών (βασισμένη στην ευθυγράμμιση των πλανητών) και σε κάποια γραπτά του --τα οποία όμως χάθηκαν-- έκανε αναφορά σε καταστρεπτικό σεισμό που επρόκειτο να πλήξει την Ρώμη στις 11 Μαΐου του 2011.

Ουδείς, όμως, κατάφερε να δει αυτά τα ντοκουμέντα και οι εγκυρότεροι ιταλοί σεισμολόγοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν ότι "μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη επιστημονική μέθοδος που να επιτρέπει την ασφαλή πρόβλεψη των σεισμών".

Ο ίδιος ο Τζαμπάολο Τζουλιάνι --ο επιστήμονας που μετά τις πρώτες προειδοποιητικές δονήσεις είχε κάνει αναφορά στην πιθανότητα καταστροφικού σεισμού της Λ' Άκουϊλα, πριν δυο χρόνια-- προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους της ιταλικής πρωτεύουσας: "ακολούθησα την μέθοδο που επινόησε ο Μπεντάντι, έκανα τους διάφορους υπολογισμούς και μπορώ να πω ότι δεν προκύπτει καμία επιβεβαίωση για τυχόν χτύπημα του Εγκέλαδου".

Παρά ταύτα αρκετοί κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης, για την αυριανή ημέρα προτίμησαν να αλλάξουν το συνηθισμένο τους πρόγραμμα. Το 18% των δημοτικών υπαλλήλων αποφάσισε να πάρει άδεια από την δουλειά του και να απομακρυνθεί, πιθανότατα, από την πόλη.

Πολλοί γονείς ρώτησαν τους διευθυντές των σχολείων αν αύριο, τα μαθήματα πρόκειται να γίνουν βάσει του προβλεπόμενου ωραρίου, ενώ γνωστός διευθυντής ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού δήλωσε δημοσίως ότι "καλύτερα, ίσως, να κρατήσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι".

Τα σενάρια περί σεισμού διαψεύδονται, πάντως ερευνητές του πανεπιστημίου της Ρώμης "Λα Σαπιέντσα", αύριο 11 Μαΐου οργανώνουν συνέδριο με θέμα "περιμένοντας τον σεισμό που θα έλθει. Για να γνωρίζουμε τους σεισμούς και να κατανοήσουμε τις συνέπειες, ώστε να μπορούμε να αμυνθούμε". Με έμφαση στην πρόληψη--και όχι στην καταστροφολογία.
Keywords
Τυχαία Θέματα