Εάν η Συρία γίνει δημοκρατική, το Ιράν θα χάσει τη "μαριονέτα" του

Εάν θριαμβεύσει στη Συρία μια δημοκρατική επανάσταση, το Ιράν θα χάσει τη "μαριονέτα" του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χθες η ιρανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2003, Σιρίν Εμπάντι.

"Η δημοκρατία στις μουσουλμανικές αραβικές χώρες, κυρίως στη Συρία, θα έχει επιπτώσεις στη δημοκρατία στο Ιράν. Εάν η Συρία γίνει δημοκρατική, το Ιράν θα χάσει τη μαριονέτα του", τόνισε η Εμπάντι στη διάρκεια επίσκεψής της στην
Ουάσινγκτον.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ στηρίζεται στη σιιτική μειοψηφία των αλαουιτών στη Συρία. Δαμασκός και Τεχεράνη διατηρούν επί χρόνια καλές σχέσεις και το Ιράν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, κυρίως μέσω της Δαμασκού. Η Συρία κατηγορείται κυρίως ότι διευκολύνει την αποστολή στη λιβανική Χεζμπολάχ όπλων από το Ιράν και ότι δέχεται στο έδαφός της ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η Εμπάντι, η οποία δεν έχει επιστρέψει στο Ιράν από τότε που έφυγε για ένα σεμινάριο στο εξωτερικό, λίγες ημέρες πριν από την αμφισβητηθείσα επανεκλογή στην προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον Ιούνιο του 2009, εκτιμά ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και η φτώχεια, έχουν επιδεινωθεί στη χώρα της.
Keywords
Τυχαία Θέματα