Επέτειος του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004

Δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ζητούν Κόμματα με ανακοινώσεις τους με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Στην ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτηρίζει την 24η Απριλίου 2004 "κορυφαία στιγμή του αγώνα για υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού
της, στη μετά τη τουρκική εισβολή του 1974 εποχή και ως σαφή εντολή για το ποιό πρέπει να είναι το περιεχόμενο της λύσης".

Το ΔΗΚΟ αποτίει φόρο τιμής στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος "με το ιστορικό του διάγγελμα του διερμήνευσε τα αισθήματα και τη βούληση του Κυπριακού Ελληνισμού και διαφύλαξε και υπερασπίστηκε την εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια του".

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εξέφρασε τη σταθερή του προσήλωση σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει το χώρο, την κοινωνία, τους θεσμούς και την οικονομία.

Η ΕΔΕΚ υπογραμμίζει την ανάγκη νέας στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις και καλεί τον πρόεδρο Χριστόφια να αποσύρει τις μονομερείς υποχωρήσεις για εκ περιτροπής προεδρίας, στάθμιση ψήφου και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, αλλά και τις επικίνδυνες, όπως αναφέρει, προτάσεις στο περιουσιακό.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση του Κυπριακού λαού το 2004 θα δικαιωθεί μόνο εάν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό.

Επίσης καλεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με νηφαλιότητα και διαλογική διάθεση να χαράξουν μια νέα συνολική στρατηγική που θα εδράζεται στις σημερινές πραγματικότητες και θα δημιουργεί νέες προοπτικές στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Επίσης αναφέρει ότι το ΟΧΙ στοι δημοψήφισμα δεν ήταν άρνηση για λύση, αλλά αποτελούσε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή για επίτευξη διευθέτησης που να ακυρώνει την κατοχή, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να συμβιώνουν χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς υπό καθεστώς ισονομίας.

Οι Οικολόγοι ζητούν τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, από την ημέρα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν δεν έχει γίνει κατορθωτό να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, η οποία αποτελεί τον κύριο λόγο του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Οι Οικολόγοι εισηγούνται όπως καθοριστούν οι κόκκινες γραμμές λύσης του Κυπριακού και να τεθούν προς έγκριση από τον Κυπριακό λαό, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυπριακή πλευρά "αποκτά μακροχρόνια και σταθερή πολιτική, βασισμένη σε μια ενωτική, καταξιωμένη από τη λαϊκή βούληση, στρατηγική".
Keywords
Τυχαία Θέματα