Δύσκολα φέτος τα θέματα στις πανελλαδικές

Ολοκληρώθηκαν οι πανελλήνιες εξετάσεις, τουλάχιστον στον πρώτο και βασικό τους κύκλο, καθώς απομένουν οι επαναληπτικές, για όσους ασθένησαν και δεν έδωσαν ήδη κάποια μαθήματα, αλλά και οι εξετάσεις ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική).

Οι πανελλήνιες φέτος χαρακτηρίστηκαν, κυρίως από τη δυσκολία των επιλεγομένων θεμάτων. Αυτό συμπεραίνουν
τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι επιστημονικές ενώσεις, που ασχολήθηκαν με τις απαντήσεις και τον σχολιασμό των ζητούμενων θεμάτων.

Η εξεταστική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε στη θέση να μπορεί να επιλέγει θέματα και ερωτήσεις με μεγάλο βαθμό ελευθερίας. Αυτό, όπως εκτιμούν πολλοί εκπαιδευτικοί, διότι από τη μία πλευρά βγήκαν από τη διαδικασία περίπου 3.000 παιδιά, που δεν ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, και από την άλλη επειδή διαφαίνεται μία τάση «εξορθολογισμού» των βάσεων. Πολλοί καθηγητές επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το «παράλογο» ένας άριστος μαθητής, που έγραψε δηλαδή κατά μέσον όρο 19, να μη μπορεί να εισαχθεί στην υψηλόβαθμη σχολή της πρώτης προτεραιότητας, όπως είναι η ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών -λένε οι καθηγητές- τα τελευταία χρόνια είχαν «σκαρφαλώσει» σε δυσθεώρητα ύψη, δημιουργώντας τρόμο, άγχος και αγωνία σε μαθητές, που ήταν πάρα πολύ καλοί, προετοιμασμένοι και διαβασμένοι, αλλά είχαν μπροστά τους και έπρεπε να ανέβουν την «κορυφή του Έβερεστ».

Αυτές τις μέρες, πριν καλά-καλά μάθουν τη βαθμολογία τους οι υποψήφιοι, το αγωνιώδες ερώτημα όλων είναι πού θα κυμανθούν οι βάσεις.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαντηθεί εν μέρει το ερώτημα αφού τότε αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα των πανελληνίων εξετάσεων, με αναρτήσεις των σχετικών πινάκων στα λύκεια της χώρας.

Έως τότε, όμως, η αγωνία και τα ερωτήματα περί του ύψους των βάσεων καλά κρατούν.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στον μαθηματικό-ερευνητή Στράτο Στρατηγάκη, ζητώντας τις εκτιμήσεις του.

Όπως είπε ο καθηγητής, το σημαντικότερο που έφεραν οι πανελλήνιες εξετάσεις φέτος ήταν η δυσκολία των θεμάτων, κυρίως στα θετικά, γεγονός που φαίνεται να αποτελούσε κεντρική επιλογή. Κρίνεται δε πολύ σωστή, καθώς οι υψηλές βάσεις έχουν ως αποτέλεσμα η επιλογή των υποψηφίων να στηρίζεται σε λεπτομέρειες.

Ο καθηγητής, όμως, εντοπίζει μία ακόμη δυσκολία στην επιλογή των φετινών θεμάτων. Την ποσότητα. Σε εκατοντάδες υποψήφιους δεν αρκούσε ο χρόνος που είχαν στην διάθεσή τους για να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους και οπωσδήποτε δεν αρκούσε, ακόμη περισσότερο για να «ψάξει» ο υποψήφιος να βρει τη λύση και μετά να τη γράψει. Δεν είχαν, δηλαδή, περιθώριο για αμφιβολίες. Γεγονός, ωστόσο, που ευνοεί τους καλά προετοιμασμένους μαθητές.

«Η προσπάθεια να δυσκολέψουν τα θέματα», τονίζει ο κ. Στρατη
Keywords
Τυχαία Θέματα