Διάλογο προωθεί η ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Την εκτίμηση ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να προωθήσουν το διάλογο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κάτι που είναι αποδεκτό από τη Σερβική Δημοκρατία, διατύπωσε ο πρόεδρος της βουλής της τελευταίας, Ίγκορ Ραντόιτσιτς.

"Από το ρόλο ενός δασκάλου, με ένα είδος αποικιακής προσέγγισης, που δεν έχει σταματήσει εφόσον παραμένει (στη Βοσνία) το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, φτάσαμε στις Βρυξέλλες
που επιζητούν το διάλογο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη", δήλωσε ο κ. Ραντόιτσιτς στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου.

"Για τη Σερβική Δημοκρατία, η Ευρώπη είναι καλύτερη λύση από ό,τι η διεθνής κοινότητα, η στάση της οποίας αντικατοπτρίζεται στο Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της, που επέβαλε εκατοντάδες αποφάσεις, δεκάδες νόμους και αλλαγές στη Σερβική Δημοκρατία και στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους. Η Ευρώπη μας προσέφερε διάλογο και αυτό είναι μια καινοτομία στην πρακτική της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη", υπογράμμισε ο πρόεδρος της βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ραντόιτσιτς, οι αντικρουόμενες πολιτικές τάσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι λίγο-πολύ οι ίδιες με εκείνες του 1991.

Όπως είπε, τα σερβικά πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν μια ισχυρή Σερβική Δημοκρατία με το μάξιμουμ των όσων προβλέπει η Συμφωνία του Ντέιτον, τα μουσουλμανικά κόμματα υποστηρίζουν μια κεντρικοποιημένη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χωρίς εντότητες ή τουλάχιστον συμβολικές οντότητες, ενώ η κροατική πολιτική σκηνή στη Βοσνία αμφιταλαντεύεται μεταξύ διαφόρων απόψεων.

"Υπάρχει μια εκτεταμένη διαφωνία σε ό,τι αφορά τη μελλοντική λειτουργία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αν και κατά την προσωπική μου άποψη, η Συμφωνία του Ντέιτον είναι ο μοναδικός δυνατός συμβιβασμός", κατέληξε ο πρόεδρος του σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα