Δεν ενδυνάμεθα να...

Στα ψιλά των περισσότερων εφημερίδων και τα ΜΜΕ πέρασε η δήλωση που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ίσως διότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η δήλωση αυτή ενόχλησε κάποιους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι θεώρησαν ότι δεν μπορούμε αυτή την ώρα να θίγουμε τους Γερμανούς.
Ο Π. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στα ισοδύναμα μέτρα τα οποία πρότεινε αντί για τη μείωση των μισθών των ενστόλων, και τα οποία δεν δέχεται η τρόϊκα, υπενθύμισε τι έκαναν οι Γερμανοί
κατακτητές, όταν κατέλαβαν την Ελλάδα, το πρώτο μέλημα των οποίων ήταν να διαλύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Ο παραλληλισμός είναι προφανής και είναι αυτό που ενόχλησε, όσους ενόχλησε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί στον υπουργό Άμυνας είχε το θάρρος και την παρρησία να πει κάτι που κανένας άλλος δεν είπε, αλλά είναι πολλοί που το λένε από μέσα τους ή σε ιδιωτικές συζητήσεις.
Αλλά τι είπε ο Π. Παναγιωτόπουλος, που ενόχλησε; Ιδού:
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο χώρος που μας ενώνει, όχι ο χώρος που μας χωρίζει.
Είναι ο κεντρικός πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας και της κρατικής οντότητας.
Για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός και ανατρέχω στην ιστορία του τόπου μας, ότι ο Γερμανός κατακτητής, όταν πάτησε πόδι στη χώρα, το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί ακριβώς αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της κρατικής οντότητας, τον κεντρικό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.
Μας διασφαλίζουν ένα μείζον αγαθό, την εθνική ασφάλεια της χώρας, που ξέρετε σε πάρα πολλά στάδια της διαχρονικής πορείας αυτού του λαού δεν ήταν ποτέ αυτονόητη.
Ζούμε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει, ζούμε σε ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, από ανατροπές, από κινδύνους και από εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα.
Χωρίς την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, ούτε οικονομία μπορεί να λειτουργήσει, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα.
Μας εξασφαλίζουν, λοιπόν, το μείζον αγαθό.
Το Υπουργείο, του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι, μαζί με τους Υφυπουργούς κ.κ. Καράμπελα και Ελευσινιώτη, δεν είναι Υπουργείο Πολέμου. Είναι Υπουργείο Ειρήνης.
Και καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να εξασφαλίζουν μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα, μεγάλη αποτρεπτική ισχύ, ώστε αυτό με τη σειρά του να κατοχυρώνει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ταυτόχρονα, παράγουν ένα μεγάλο κοινωνικό έργο».
Keywords
Τυχαία Θέματα