Βλάκες, ιδεοληπτικοί ή εκτελεστές συμβολαίων;

Βλάκες, ιδεοληπτικοί ή εκτελεστές συμβολαίων; Πληθαίνουν καθημερινά εκείνοι που βλέπουν ότι η τρόϊκα πρέπει να αλλάξει ρότα απέναντι στην Ελλάδα και μεταξύ αυτών είναι και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εκείνοι που επιμένουν στην εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας είναι οι χαρτογιακάδες της τρόϊκας, οι Γερμανοί και οι βόρειοι σύμμαχοί της, αν και εκεί παρατηρούνται κάποιες ρωγμές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Φιγκαρό»
η Κ. Λαγκάρντ θεωρεί «αναποτελεσματική και ατελέσφορη» την πολιτική που ακολουθεί η τρόϊκα για την Ελλάδα και διαφωνεί με τις πρακτικές που εφαρμόζει στη χώρα μας. Η Διευθύντρια του ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας. Επίσης τάσσεται αναφανδόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπέρ της ελάφρυνσης του βάρους που έχει επωμιστεί η Αθήνα και να μειωθούν οι τόκοι που πληρώνει στους δανειστές, τουλάχιστον στα επίπεδα που καταβάλουν οι ιδιώτες δανειολήπτες.
Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, θέμα το οποίο θέτει από την προεκλογική περίοδο ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τώρα το έθεσε για πρώτη φορά και ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον Ποστ, θετική στάση τηρούν οι πιο αυστηροί κριτές μας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας, οι οποίοι δήλωσαν στη Λευκωσία ότι θα μπορούσε να δοθεί η επιμήκυνση, χωρίς, όμως, πρόσθετη χρηματοδότηση, κάτι που επίσης τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει.
Από την πλευρά της Η Goldman Sachs, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι «η πρόοδος της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, έχει υπερβεί τις προσδοκίες της αγοράς».
Πριν λίγες ημέρες η έκθεση των αναλυτών της ALPHA BANK κατέρριψε τα επιχειρήματα της τρόϊκας σχετικά με τα μέτρα που επιβάλει στην Ελλάδα να λάβει από την 1η Ιανουρίου 2013, τα μέτρα των 11,9 δις, τα οποία λαμβάνονται με βάση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής έχει διετή διάρκεια, 2013-2014. Ενώ είναι πιθανό στη Σύνοδο Κορυφής να ληφθεί πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής σε τέσσερα έτη, μέχρι το 2016. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρόταση Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα προσαρμογής πρέπει να επεκταθούν σε τετραετή ορίζοντα και για να μην είναι μεγάλο το νέο βάρος που θα σηκώσουν οι Έλληνες και γιατί, αν η χώρα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, πολλά από τα μέτρα που ζητά να ληφθούν τώρα η τρόϊκα, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν ποτέ.
Οι αναλυτές της ALPHA BANK αναφέρουν ότι η Ελλάδα, το 2012, με βάση τα στοιχεία του επταμήνου, Ιανουαρίου-Ιουλίου, θα έχει ένα μαξιλάρι 6 δις από τον Ιανουάριο του 2013. Αυτά τα χρήματα προέκυψαν από τη μείωση των δαπανών του κράτους (3 δις) και από την αύξηση των εσόδων (άλλα 3 δις). Αυτό σημαίνει ότι κανονικά με την τρόϊκα θα έπρεπε να συζητάμε για μέτρα 6 δις και όχι 11, 9 δις.
Περιέργως, πάντως, η έκθεση αυτή δεν έτυχε ευρείας δημοσιότητας από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, άγνωστο για ποιο λόγο.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι προβλ
Keywords
Τυχαία Θέματα