"Χωροφύλακας" της μη διάδοσης των πυρηνικών

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι μεν "χωροφύλακας" σε ό,τι αφορά την μη διάδοση των πυρηνικών παγκοσμίως, αλλά όχι και η υπεύθυνη για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, η οποία εξακολουθεί να είναι θέμα αρμοδιότητας των κυβερνήσεων, υπογράμμισε στο Παρίσι ο γενικός της διευθυντής Γιουκίγια Αμάνο.

"Η ασφάλεια είναι ευθύνη του κάθε κράτους και ο ρόλος της ΙΑΕΑ είναι να τα βοηθήσει. Είμαστε ο χωροφύλακας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά δεν θεωρούμεθα ως ο χωροφύλακας
για την πυρηνική ασφάλεια", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμάνο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να ενισχυθούν οι εξουσίες του Οργανισμού του μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα.

"Αυτή είναι η ισχύουσα συμφωνία. Το αν είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία ή θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσουμε", πρόσθεσε, μετά από μια συνάντηση στο Παρίσι με το Συμβούλιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το "πρώτα η ασφάλεια" πρέπει να γίνει το βασικό σύνθημα για τα πυρηνικά στο μέλλον, εκτίμησε.

Μια υπουργική διάσκεψη για την "πυρηνική ασφάλεια υπό το πρίσμα του δυστυχήματος της Φουκουσίμα" θα οργανωθεί στα τέλη Ιουνίου στη Βιέννη από την ΙΑΕΑ και θα εξετάσει την "πυρηνική ασφάλεια εν γένει", και όχι μόνο την κατάσταση στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα, υπενθύμισε ο Αμάνο.

"Υπάρχει μια ισχυρή υποστήριξη υπέρ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές μονάδες στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες. Προβλέπω ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές μονάδες θα παραμείνει μια σημαντική επιλογή (ενέργειας), και γι' αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια", σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΕΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Οργανισμός του θα φιλοξενήσει στις 7 και 8 Ιουνίου μια σύνοδο των G8 και G20 για την προετοιμασία της διάσκεψης της Βιέννης.

Ο ΟΟΣΑ και η ΙΑΕΑ συνεργάζονται στενά σε πολλά θέματα, όπως η αναθεώρηση της διεθνούς κλίμακας INES των πυρηνικών συμβάντων ή η αναθεώρηση των προδιαγραφών ασφαλείας, τόνισε. "Πολλά διδάγματα μπορούν να αντληθούν από το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, σε θέματα σχεδιασμού, εκμετάλλευσης, συντήρησης και κατασκευής των μελλοντικών πυρηνικών μονάδων", σημείωσε ο Γκουρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα