Πιθανότητα ο Καντάφι να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Ένας αξιωματούχος των λίβυων εξεγερμένων κάλεσε από τις Βρυξέλλες τους Δυτικούς να προσφέρουν ελικόπτερα και αντιαρματικές ρουκέτες στους αντικαθεστωτικούς, ενώ προειδοποίησε ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ Γιούνις, πρώην υπουργός Εσωτερικών που έχει ταχθεί με τους εξεγερμένους, έκανε αυτή την έκκληση στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες
η οποία είχε στόχο να κερδίσει πιο έμπρακτη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Καντάφι αυτή τη στιγμή είναι απελπισμένος. Δυστυχώς έχει στη διάθεσή του περίπου το 25% των χημικών του όπλων, τα οποία ίσως να χρησιμοποιήσει όταν βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση", δήλωσε ο Γιούνις σε συνέντευξη Τύπου.

Έπειτα από 42 χρόνια στο πλάι του Καντάφι, ο στρατηγός Γιούνις χαρακτήρισε το λίβυο ηγέτη "αλαζόνα", ενώ πρόσθεσε ότι "δεν δέχεται ποτέ να οπισθοχωρεί" και γι' αυτό το πιο πιθανό είναι να πολεμήσει μέχρι το θάνατό του.

"Το πιο πιθανό είναι είτε ότι θα σκοτωθεί είτε θα αυτοκτονήσει", εκτίμησε ο Γιούνις.

Εξάλλου ο στρατηγός των εξεγερμένων έκανε έκκληση στον ΟΗΕ να βάλουν τέλος στην πολιορκία της Μιζουράτας, την οποία πολιορκούν εδώ και δύο μήνες οι δυνάμεις του Καντάφι.

"Παρακαλώ τον ΟΗΕ να αναγκάσει με όλα τα μέσα τον Καντάφι να εγκαταλείψει τη Μιζουράτα. Και το ΝΑΤΟ έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει για να διαφυλάξει τα παιδιά της Μιζουράτας από ένα ζοφερό μέλλον", επεσήμανε.

Ο εξοπλισμός των εξεγερμένων είναι ένα θέμα που διχάζει τη διεθνή κοινότητα. Η Ιταλία, πρώην σύμμαχος του Καντάφι, τίθεται υπέρ μίας τέτοιας κίνησης, όμως άλλα μέλη του ΝΑΤΟ είναι πιο επιφυλακτικά, ή ακόμη και εντελώς αντίθετα.

"Δεν έχουμε λάβει τα όπλα που χρειαζόμαστε", υπογράμμισε ο Γιούνις. "Δεν μιλάμε για ελαφρά όπλα, αλλά για ελικόπτερα Απάτσι, αντιαρματικές ρουκέτες και πλοία εξοπλισμένα με τορπίλες", πρόσθεσε.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους στους εξεγερμένους στη Βεγγάζη. "Τώρα είναι πιο εύκολο να συνεργαστούμε, είναι πιο αποτελεσματικό", επεσήμανε ο Γιούνις.

Εξάλλου ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 1.000 ανθρώπους που εκκενώθηκαν από τη Μιζουράτα, ανάμεσά τους πολλοί πρόσφυγες από το Νίγηρα και ένας Γάλλος τραυματίας, έφτασε στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

"Καθυστερήσαμε εξαιτίας της κατάστασης της ασφάλειας, του βομβαρδισμού (του λιμανιού), όμως εκτός αυτού όλα πήγαν καλά", δήλωσε ο Οτμάν Μπελμπέισι, ένας από τους αξιωματούχους της εκκένωσης που διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Το πλοίο ξεκίνησε με 1.091 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους από το Νίγηρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο κέντρο της Βεγγάζης. Μετέφερε επίσης Σουδανούς, Αιγυπτίους, Τυνήσιους καθώς και 30 Λίβυους που χρήζουν βοήθειας και 50 συνοδούς, επεσήμανε ο ΙΟΜ σε ανακοίνω
Keywords
Τυχαία Θέματα