Αποκατάσταση των πρώην Μεταλλείων Αμιάντου στο Ζιδάνι

Νέα εξέλιξη στο θέμα της αποκατάστασης των πρώην Μεταλλείων Αμιάντου στο Ζιδάνι της Κοζάνης σημειώθηκε σήμερα καθώς υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, η σύμβαση για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη της αποκατάστασης των αποθέσεων του μεταλλείου.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ
και αφορά την δεύτερη φάση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 13.950.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αποκατάστασης που προέβλεπε τη δημιουργία ενός πιλοτικού χώρου υγειονομικής ταφής αμιάντου όπου ενταφιάστηκαν απόβλητα που προέκυψαν από την αποκατάσταση των χώρων του μεταλλείου.

Όπως τόνισε ο κ. Δακής, ήδη εκπονείται η μελέτη για την τρίτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του συνόλου των ρυπασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), προεκτιμώμενου προϋπολογισμού 35.000.000 ευρώ.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της χώρας το οποίο θα αποκαταστήσει πλήρως το σύνολο της έκτασης των ΜΑΒΕ, με συνολικό προϋπολογισμό που θα φθάσει περίπου τα 50.000.000 ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Δακής.

Τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος λειτούργησαν στο Ζιδάνι από το 1982 μέχρι το 2000. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου στην Ευρώπη. Με τη χρεοκοπία της εταιρείας η τότε Νομαρχία Κοζάνης ανέλαβε την υποχρέωση αποκατάστασης της περιοχής.
Keywords
Τυχαία Θέματα