Πούτιν - Κάμερον (και ΗΠΑ;) στηρίζουν Λαγκάρντ

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα "απολύτως αποδεκτή" και "πολύ σοβαρή" την υποψηφιότητα της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η υποψηφιότητα αυτή "είναι απολύτως αποδεκτή", δήλωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

"Η γαλλική υποψηφιότητα, είναι χωρίς καμία αμφιβολία, πολύ σοβαρή", πρόσθεσε.

Η Ρωσία,
όπως και πολλές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του προέδρου της κεντρικής τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο, για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παραιτήθηκε, αφού κατηγορήθηκε για απόπειρα βιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κάμερον δηλώνει πως υποστηρίζει ένθερμα την υποψηφιότητα
Η Βρετανία υποστηρίζει ένθερμα την υποψηφιότητα της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον έκανε αυτό το σχόλιο σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 (G8) στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

"Ένα πράγμα που όλοι λένε είναι πως προφανώς είναι μία πολύ δυνατή υποψήφια, ότι έχει τα προσόντα όσον αφορά την πολιτική ηγεσία, την εμπειρία και το σεβασμό ως υπουργός Οικονομικών όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και ευρέως", πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

"Από τις διαφορετικές συζητήσεις που έχω κάνει, θα έλεγα ότι υπάρχει πολύ ισχυρή υποστήριξη για την υποψηφιότητά της", επεσήμανε και υπογράμμισε: "Εμείς την υποστηρίζουμε ένθερμα. Πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρός λόγος να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ηγεσία (του ΔΝΤ) αυτή τη δύσκολη εποχή. Πιστεύουμε ότι είναι μία εξαίρετη υποψήφια".
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να εκφράσει την υποστήριξη του στην υποψηφιότητα της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία του ΔΝΤ, άφησε σήμερα να εννοηθεί ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

"Πιστεύω ότι η απόφαση του έχει ληφθεί και ότι επιφυλάσσεται, την κατάλληλη στιγμή, για να την ανακοινώσει", δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί για τον Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G8 στη Ντοβίλ (Νορμανδία, βορειοδυτικά).

"Στο μεταξύ, είδα την εξαιρετική δήλωση της κ. Κλίντον χθες το βράδυ και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των δύο", πρόσθεσε.

Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε χθες Πέμπτη την προσωπική της υποστήριξη προς την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, που ήδη έχει προταθεί από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

"Ανεπίσημα και προσωπικά, τάσσομαι υπέρ του να δίνεται στις γυναίκες που έχουν προσόντα--κάτι το οποίο βεβαίως διαθέτει--η ευκαιρία να ηγηθούν διεθνών οργανισμών", εξήγησε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, υπενθυμίζον
Keywords
Τυχαία Θέματα