Απαγόρευσαν σε ανήλικούς να εργάζονται σε τσίρκα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απαγόρευσε σήμερα στα περιοδεύοντα τσίρκα να χρησιμοποιούν από δω και πέρα παιδάκια και διέταξε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα επανένταξης ανηλίκων. Η απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής της χώρας ακολούθησε της προσφυγής που κατατέθηκε από μια οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και η οποία ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά την παιδική εργασία, που συνήθως καταπατάται από τους υπεύθυνους των τσίρκων.

Τα παιδιά συνήθως χρησιμοποιούνται στα τσίρκο για νούμερα με ακροβατικά, για σκετς με ζογκλέρ και για πτώσεις
που συνήθως εξάπτουν τους θεατές στην Ινδία, όπου τα τσίρκα περιοδεύουν σε όλη τη χώρα κάθε εποχή του χρόνου.

"Το Δικαστήριο ζητά από την κυβέρνηση να προστατέψει τα παιδιά κάτω των 14 χρόνων και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επανένταξης ανηλίκων", ανέφερε ο δικηγόρος Κόλιν Γκονσάλβες, ενεργό μέλος της οργάνωσης Σώστε την Παιδική Ηλικία, που κατέθεσε την προσφυγή.

Οι επαγγελματίες του τσίρκου εκτιμούν από την πλευρά τους ότι τα παιδιά που επιθυμούν να εργαστούν σε τσίρκο πρέπει να εκπαιδεύονται από πολύ νεαρή ηλικία για να αποκτήσουν επιδεξιότητα και επισημαίνουν ότι στην Ευρώπη τα παιδιά εκπαιδεύονται σε παρεμφερή επαγγέλματα παρουσία των γονιών τους μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

"Δεν μπορεί να γίνουν ακροβάτες εάν δεν έχουν πάρει τα κατάλληλα μαθήματα από νεαρή ηλικία. Το επάγγελμα έχει μεγάλη ανάγκη από παιδιά, δεν μπορεί να εκπαιδευτεί ενήλικας για να κάνει όλα αυτά τα δύσκολα ακροβατικά", ανέφερε εκπρόσωπος του τσίρκου που όπως και όλα τα άλλα της Ινδίας έχουν δει να μειώνεται η δουλειά τους πολύ λόγω της τηλεόρασης, του σινεμά και των αμέτρητων και φτηνών DVD που κυκλοφορούν σχεδόν ελεύθερα στη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα