"Οικονομική κρίση. Υπάρχει διέξοδος;"

"Οι τράπεζες, στην περίπτωση της χώρα μας, κάνουν αγώνα επιβίωσης λόγω της διαρκούς απόσυρσης των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις αλλά και τον κόσμο σε μία δημοσιονομική κρίση που εν αντιθέσει με άλλες χώρες δεν ήταν τραπεζική» είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λ. Θεόκλητος αναλύοντας τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε εκδήλωση
του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του Imperial College με θέμα "Οικονομική κρίση. Υπάρχει διέξοδος;".

Τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων πολιτικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ομοιογένεια για τις χώρες-μέλη, ώστε οι αποφάσεις να μην δημιουργούν φαινόμενα "ντόμινο" που καταλήγουν σε αγορές-θύματα.

Ο κ. Α. Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός Οικονομικών, τόνισε την επιτακτική πλέον ανάγκη υιοθέτησης σαφούς ατζέντας έως το 2020, με ταχύτατες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, χωρίς δισταγμούς και υποχωρήσεις σε πιέσεις.

Ο κ. Χ. Σταϊκούρας, υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ. και βουλευτής Φθιώτιδας, παρουσίασε ένα εναλλακτικό πλαίσιο πολιτικών που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, αποφεύγοντας μέτρα οριζόντιας εφαρμογής όπως οι περικοπές μισθών και η αύξηση φόρων.

Ο Δρ. Η. Καρακίτσος, Καθηγητής Οικονομικών του Oxford University, επεσήμανε ως σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη, την αποκλειστική ενασχόληση με τις λύσεις των προβλημάτων και όχι με τις αιτίες που τα προκαλούν. Κοινή άποψη και στάση ομιλητών και παρευρισκομένων αποτέλεσε η ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ενός πολιτικού συστήματος που θα μπορεί να συνεννοείται απέναντι στην ίσως σοβαρότερη μέχρι σήμερα οικονομική κρίση.

Η χώρα, όπως τόνισαν οι ομιλητές, θα πρέπει να δημιουργήσει το συντομότερο εκείνες τις προϋποθέσεις, προβαίνοντας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών και να επιστρέψει σε αυτές.
Keywords
Τυχαία Θέματα