Απόλυση διευθυντή λόγω λογοκρισίας

Σε απεργία κατέβηκαν οι δημοσιογράφοι της μεγαλύτερης αγγλόφωνης εφημερίδας της Ουκρανίας σε ένδειξη συμπαράστασης στον διευθυντή τους που απολύθηκε γιατί δημοσίευσε μια συνέντευξη με υπουργό της κυβέρνησης παρά την προτροπή του εκδότη της εφημερίδας να την πετάξει.

Πρόκειται για την εφημερίδα Kyiv Post και τον διευθυντή της Μπράιαν Μπόνερ που απολύθηκε την Παρασκευή λόγω της δημοσίευσης μιας συνέντευξης με τον ουκρανό υπουργό Γεωργίας Μίκολα Πρίσιαζνουκ που αναφέρονταν στο ευαίσθητο θέμα των ποσοστώσεων των εξαγωγών
δημητριακών.

Δημοσιογράφοι της καθημερινής μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας αυτής ανέφεραν ότι ο βρετανός ιδιοκτήτης της Kyiv Post, Μοχάμαντ Ζαχούρ, δέχτηκε πιέσεις από την κυβέρνηση για τη μη δημοσίευση της συνέντευξης γεγονός που εκλαμβάνεται από τους εργαζόμενος ότι περαιτέρω προσπάθεια για έλεγχο των ΜΜΕ και καταπάτηση των δικαιωμάτων του Τύπου από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η Kyiv Post ιδρύθηκε το 1995 και πουλά καθημερινά 20-25 χιλιάδες φύλλα δημοσιεύοντας πολιτικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές ειδήσεις.

απεργία μας θα συνεχιστεί και απαιτούμε από τον Ζαχούρ να εξηγήσει τη θέση του όσον αφορά τη λογοκρισία και να μας υποσχεθεί με εγγυήσεις ότι δεν θα ξανασυμβεί", ανέφερε ο υποδιευθυντής της Ρομάν Ολεάρσικ.

Από την πλευρά του ο κ. Ζαχούρ ανέφερε ότι αποφάσισε να εμποδίσει την δημοσίευση της συνέντευξης γιατί "ήταν απροετοίμαστη και πλάτειαζε" άρα χρειαζόταν καλύτερη προετοιμασία και επεξεργασία.

Τη θέση του απέρριψαν ως μη βάσιμη τόσο ο απολυθείς διευθυντής όσο και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα