Ανακύκλωση, μία κερδοφόρος βιομηχανία

Σε μία από της πλέον επικερδείς βιομηχανίες εξελίσσεται η ανακύκλωση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Ελλάδα «φιγουράρει» στις τελευταίες θέσεις. «Τρίτη σε τζίρο σε παγκόσμια κλίμακα έρχεται η βιομηχανία της ανακύκλωσης, δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Για την Ελλάδα η ανακύκλωση είναι επιτακτική ανάγκη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
ο προϊστάμενος του γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης, Συσκευασιών και 'Αλλων Προϊόντων (ΕΟΕΣΔΑΠ), Αδαμάντιος Σκορδίλης. Προσθέτει ότι «η ανακύκλωση είναι από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες. Κατατάσσεται τρίτη μετά τα πετρέλαια και τα όπλα και ξεπέρασε και τις φαρμακοβιομηχανίες. Στην Ελλάδα είναι απαραίτητη επειδή δεν έχουμε πρώτες ύλες για τα πλαστικά (πετρέλαιο), το χαρτί (χαρτομάζα), το γυαλί και το μέταλλο (εκτός του βωξίτη). Επίσης με την ανακύκλωση εξοικονομούνται ετησίως 350.000 κυβικά σε διοξείδιο του άνθρακα».

Σήμερα, καλούμαστε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια και η μόνη ενδεδειγμένη λύση, μιας και η παραγωγή νέων προϊόντων δεν σταματάει, είναι η ανακύκλωση.

Παλαιότερα, πριν την αστικοποίηση και τη βιομηχανοποίηση, οι όποιες συσκευασίες υπήρχαν επαναχρησιμοποιούνταν και τα απορρίμματα τροφίμων γίνονταν τροφή για τα ζώα ή λίπασμα. Η βιομηχανική εποχή έφερε μαζί με τις ευκολίες στην καθημερινότητα τόνους σκουπιδιών, γεγονός που σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μείζονα και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Γιούροστατ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, ο μέσος κάτοικος της ΕΕ παράγει 513 κιλά σκουπίδια ετησίως. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 478 κιλά. Η Δανία με 833 κιλά, η Κύπρος με 778 και η Ιρλανδία με 742 καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις και η Τσεχία με την Πολωνία με 316 κιλά τις τελευταίες.

Στην ΕΕ ανακυκλώνεται κατά μέσο όρο το 24% των αστικών στερεών αποβλήτων. Στην Ελλάδα το 82% οδηγείται στις χωματερές, ανακυκλώνεται το 17% και μόνο το 2% κομποστοποιείται. Πρωταθλήτριες στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση εμφανίζονται η Αυστρία (70%), η Γερμανία (66%), η Ολλανδία (60%) και το Βέλγιο (58%). Στον αντίποδα βρίσκουμε τη Βουλγαρία που στέλνει όλα τα απορρίμματα στις χωματερές και δεν πραγματοποιεί καμία ανακύκλωση, τη Ρουμανία με 99% στις χωματερές και 1% ανακύκλωση και τη Μάλτα, Λιθουανία, Τσεχία και Σλοβακία με ποσοστό ανακύκλωσης κάτω του 4%.

Η πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για το σύνολο των ανακυκλώσιμων (χαρτί, μέταλλα, γυαλί, πλαστικά) οι οποίοι είναι 50% ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, γι' αυτά τα υλικά, μέχρι το 2020. Για τα οργανικά προβλέπει υποχρεωτικά και γι' αυτά διαλογή στην πηγή.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα της Γιούροστατ, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση στην Ελλάδα υπολείπονται πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα, αλλά κάθε τόσο οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνονται και είναι
Keywords
Τυχαία Θέματα