Ψάξτε για φθηνότερη βενζίνη και τρόφιμα

Δύο επίσημες ιστοσελίδες-παρατηρητήρια τιμών δημιουργήθηκαν και λειτουργούν για τους καταναλωτές, από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για να επιλέγουν τις καλύτερες τιμές σε διάφορα προϊόντα και στη βενζίνη. Αντίστοιχη πληροφόρηση οι καταναλωτές μπορούν να έχουν από την ιστοσελίδα της περιφέρειας Αττικής, αν και οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξή τους.

Οι καταναλωτές επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.fuelprices.gr, μπορούν μέσα από ένα πολύ χρηστικό site να βρουν ποια είναι
τα φθηνότερα πρατήρια ανά κατηγορία βενζίνης ή πετρελαίου, στην περιοχή τους, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Επίσης μπορούν να ενημερωθούν για το σε ποια πρατήρια έχουν επιβληθεί πρόστιμα για νοθευμένα καύσιμα, προκειμένου να τα αποφύγουν.

Στην ιστοσελίδα www.e-prices.gr, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα κλπ, τα οποία πωλούνται στα σουπερμάρκετ. Το παρατηρητήριο τιμών ανανεώνεται συνεχώς, από τιμοληψίες που γίνονται από ειδικά κλιμάκια και διαθέτει μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Τα προϊόντα που «φιλοξενεί» η ιστοσελίδα ξεπερνούν τα 1500, ενώ τα σημεία πώλησης ανέρχονται σε 1000. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες καταναλωτών και καταναλωτικών οργανώσεων η εν λόγω ιστοσελίδα δεν θεωρείται ιδιαίτερα «φιλική προς τον χρήστη», αφού όποιος την χρησιμοποιεί δυσκολεύεται να προβεί σε συγκρίσεις και να βρει το προϊόν που θέλει σε συσχετισμό με το κατάστημα που επιθυμεί.

Ο Ηλίας Κοκουγιάννης, από την Ένωση Καταναλωτών - Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) λέει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι οι δύο ιστότοποι είναι γνωστοί στο καταναλωτικό κίνημα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι βρίσκουν εξαιρετικά χρηστικό και χρήσιμο για τους καταναλωτές, το παρατηρητήριο για την βενζίνη. Αντίθετη γνώμη όμως, είχε για το παρατηρητήριο τιμών των ειδών σουπερμάρκετ. «Το παρατηρητήριο αυτό ήταν από την αρχή μη λειτουργικό και παραμένει ακόμα. Είχαμε κάνει προτάσεις πριν ένα χρόνο, τις είχαμε στείλει στο υπουργείο μα τίποτα δεν άλλαξε», επισημαίνει. Να σημειωθεί εδώ πως το παρατηρητήριο αυτό τελεί -όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα - υπό «δοκιμαστική λειτουργία».

Ενδεικτικές τιμές για προϊόντα, δίδονται προς πληροφόρηση των καταναλωτών και από την περιφέρεια Αττικής, στην ιστοσελίδα της www.patt.gov.gr, στην οποίο οι καταναλωτές, πηγαίνοντας στον τομέα «ενημέρωση», στην επιλογή «δελτία τιμών» μπορούν να βρουν τιμές -κατωτάτη, ανώτερη και μέση λιανική τιμή- για εφτά διαφορετικές ομάδες προϊόντων (πετρελαιοειδή, ελαιόλαδα, κηπευτικά και φρούτα, κατεψυγμένα λαχανικά, κρέατα, νωπά ψάρια και κατεψυγμένα ψάρια).

Και ο ιστότοπος αυτός όμως, παρά τις συνεχείς τιμοληψίες (σε μηνιαία περίπου βάση) από το τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού, δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικό, αφού δεν δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να δει και να επιλέξει από πού τον συμφέρει να αγοράσει το προϊόν που επιθυμεί. Παρά ταύτα αποτελεί ενδιαφέρον παρατηρητήριο από λογιστικής - τιμολογιακής πλ
Keywords
Τυχαία Θέματα