Αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης εκτροπής του Αχελώου

Την ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους για την έκβαση της υπόθεσης εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, μετά την παρουσίασή της χθες στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), εξέφρασαν σήμερα στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ για τον Αχελώο, Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Κώστας Τζανακούλης, εν αναμονή της απόφασης, σε 6 μήνες περίπου.

Όπως σχολίασαν, μετά την διεύρυνση της συζήτησης πέραν των 14 προδικαστικών ερωτημάτων που έθεσε το Συμβούλιο Επικρατείας και την παρουσίαση των στοιχείων τόσο
από Θεσσαλικής πλευράς όσο και εκ μέρους της ΔΕΗ, «άλλαξε η κατάσταση», καθώς, κατέστη σαφές προς το ΔΕΕ, ότι δεν πρόκειται για ένα σχεδιαζόμενο έργο, όπως αφήνει να διαφανεί και το ΣτΕ, αλλά για έργο συνεχιζόμενο που βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή του (βρίσκεται στο 75% της κατασκευής του). Ξεκαθαρίστηκε επίσης, ότι δεν πρόκειται για έργο ολικής εκτροπής αλλά για μερική μεταφορά νερού μέσα στην Θεσσαλία και στην ίδια υδρολογική λεκάνη (ούτε καν από τον Αχελώο αλλά από τον Ασπροπόταμο που βρίσκεται εντός Θεσσαλίας). Έργο δε, που έχει αναπτυξιακή, περιβαλλοντική και ενεργειακή σημασία.

Τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όσο και δήμαρχος Λαρισαίων στις τοποθετήσεις τους, συνέδεσαν την ολοκλήρωση και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου με την συζήτηση που γίνεται όσον αφορά στη χρήση λιγνιτικών κοιτασμάτων, κατά των οποίων αντιτίθενται οι τοπικές κοινωνίες (όπως και στην περίπτωση της Ελασσόνας).

Όπως υπενθύμισε ο κ. Τζανακούλης η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι της ΕΕ μέχρι το 2020 να θέσει σε λειτουργία δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, και αυτό εξασφαλίζεται αν λειτουργήσουν τα εργοστάσια της Μεσοχώρας και της Συκίας και δεν τίθεται καν θέμα λιγνίτη, στην περίπτωση αυτή.

Ο κ. Αγοραστός από την πλευρά του, παρατήρησε ότι με την λειτουργία των προαναφερομένων, δημιουργείται ενεργειακό ισοδύναμο για την ΔΕΗ 20 εκ ευρώ τον χρόνο, ενώ και για την χώρα εξοικονομούνται 18 εκ. ευρώ τον χρόνο από κοινοτικά πρόστιμα για την εκπομπή ρύπων.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι ενδεχόμενο σταμάτημα του έργου θα έχει μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και κόστος, γιατί θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση (γεγονός που αντιλήφθηκε και το ΣτΕ που προ καιρού αποφάσισε υπέρ της συνέχισης των έργων στην σήραγγα), ενώ έχουν ήδη δαπανηθεί πάνω από 650 εκ ευρώ για την κατασκευή του, μέχρι του συγκεκριμένου σημείου.

Εξάλλου, η ΔΕΗ στην τοποθέτησή της, η οποία είναι υπέρ του έργου, ζήτησε επίσης να απεμπλακεί η Μεσοχώρα, η οποία είναι καθ' όλα έτοιμη από το 2001 και μπορεί να λειτουργήσει.

Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα έργο ζωής που έχει ανάγκη η Θεσσαλία για υδρευτικούς και αρδευτικούς λόγους και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι πρέπει κάποτε να μπούμε στο «δια ταύτα» και να απαντήσουμε τι θέλουμε: «ολοκλήρωση η εγκατάλειψη», «ζημία η όφελος». Το έργο πρέπ
Keywords
Τυχαία Θέματα