Στρατηγική εξόδου για τον Καντάφι

Η ΡΩΣΙΑ "ΦΩΝΑΖΕΙ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Τρίπολη της Λιβύης για συνομιλίες με τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, με σκοπό να αναζητηθεί μια στρατηγική που θα του επιτρέψει να εγκαταλείψει την ηγεσία της χώρας, ανακοίνωσε η νοτιοαφρικανική προεδρία σήμερα.

«Ο πρόεδρος Ζούμα θα φθάσει την 30ή Μαΐου
στην Τρίπολη για να συζητήσει με το λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μαζί με ένα μέλος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την επίλυση της λιβυκής σύρραξης», ανέφερε ανακοινωθέν της προεδρίας.

«Στόχος είναι να εξεταστεί μια στρατηγική εξόδου για τον Μουάμαρ Καντάφι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της προεδρίας η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

«Εργαζόμαστε μαζί με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα αυτό», δήλωσε μια δεύτερη -- ανώνυμη επίσης -- πηγή της νοτιοαφρικανικής προεδρίας για το θέμα αυτό.

Η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το τρέχον έτος, είχε εγκρίνει την απόφασή του η οποία επέτρεψε σε διεθνή συνασπισμό και κατόπιν στο NATO να επέμβουν στρατιωτικά στη Λιβύη για να μην επιτρέψουν στο καθεστώς Καντάφι να πλήττει αμάχους, πριν εκφράσει την αντίθεσή της «στο δόγμα της αλλαγής καθεστώτος».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Talk Radio 702 είχε και αυτό μεταδώσει νωρίτερα σήμερα ότι σκοπός της επίσκεψης Ζούμα είναι αναζητηθεί μια «στρατηγική εξόδου». Επίσημα πάντως η ανακοίνωση της νοτιοαφρικανικής προεδρίας δεν έκανε καμιά αναφορά σ' αυτό.

Ο Ζούμα μετέχει στην Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την επίλυση της σύρραξης στη Λιβύη και είχε ηγηθεί της προσπάθειάς της να προωθήσει μια συμφωνία τον Απρίλιο για τον τερματισμό του εμφυλίου, που όμως απορρίφθηκε πολύ γρήγορα από τους εξεγερμένους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Αφρική είχε κατηγορήσει τη Λιβύη για το γεγονός ότι η Τρίπολη ψευδόταν σχετικά με το θάνατο ενός νοτιοαφρικανού φωτοειδησεογράφου που πιστεύεται ότι είναι νεκρός αφού εγκαταλείφθηκε στην έρημο από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέφρασε προθυμία να συμβάλει σε «κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνη» στη Λιβύη, αν και σημείωσε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος διάλογος» με τον Ζούμα.
"Σοβαρή απόκλιση" από τις αποφάσεις του ΟΗΕ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα την κλιμάκωση των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολη, κρίνοντας πως οι επιδρομές αυτές αποτελούν "σοβαρή απόκλιση" από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

"Για μια ακόμα φορά λαμβάνουμε ανησυχητικές πληροφορίες από τη Λιβύη για σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων στην Τρίπολη", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

"Πρόκειται για μια νέα σοβαρή απόκλιση από τις αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ έχει κλιμακώσει από χθες Τρίτης τους βομβαρδισμ
Keywords
Τυχαία Θέματα