H νέα νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών

Την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου "περί ευθύνης υπουργών", που έχει ήδη κατατεθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, αναμένουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να καθορίσουν την τελική στάση που θα κρατήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές σχετικά με την συγκρότηση ή όχι Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.

Σύμφωνα με έγκυρες
πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η ρύθμιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, σύμφωνα την οποία τριμελές δικαστικό συμβούλιο αποφαίνεται περί του βασίμου ή όχι τυχόν παραγραφής ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων με βάση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και πριν από την διατύπωση αιτήματος για συγκρότηση Προανακριτικής, αποτελεί το "κλειδί" για τους κυβερνητικούς βουλευτές, ώστε να λάβουν την απόφαση αν θα προχωρήσει η όχι η διαδικασία καθώς προσδιορίζονται αδικήματα που δεν θα παραγράφονται, όπως προβλέπει μέχρι τώρα ο υφιστάμενος νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κυρίαρχη τάση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι στην υπόθεση της Siemens υπάρχουν ενδείξεις που δικαιολογούν την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση περαιτέρω της υπόθεσης και την παραπομπή πολιτικών προσώπων.

Αντιθέτως, με τη πρόταση των 85 βουλευτών για τη συζήτηση του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των Ομολόγων» στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 148 παρ. 3 και 137 του Κανονισμού της Βουλής, εκδηλώνεται, όπως λένε προς το ΑΠΕ ΜΠΕ κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η διάθεση να κλείσει η υπόθεση, καθώς διαπιστώθηκε ότι συντρέχουν οι λόγοι και οι διαδικασίες παραγραφής των διερευνούμενων αδικημάτων, κατά το πρότυπο της διαπίστωσης του δικαστικού συμβουλίου για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Όσον αφορά στην εκκρεμούσα αίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το ζήτημα με τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία, η εκτίμηση της μεγάλης πλειοψηφίας των κυβερνητικών βουλευτών είναι "ότι δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς οι δύσκολές συνθήκες στην οικονομία δεν επιτρέπουν να ανοίξει το θέμα". Σε πρόσφατη σύσκεψη κοινοβουλευτικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ διαπιστώθηκε επιπλέον ότι "για τα μη πολιτικά πρόσωπα οι ενδεχόμενες ευθύνες τους μπορούν να αποδοθούν με έρευνα της τακτικής Δικαιοσύνης".

Οι παραπάνω διεργασίες και τάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε γνώση του κυβερνητικού επιτελείου και αναμένεται το "πράσινο φως" από το Μέγαρο Μαξίμου για να μετουσιωθούν σε πολιτική πράξη το προσεχές διάστημα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν, τονίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, βάσει του Κανονισμού της Βουλής.
Keywords
Τυχαία Θέματα